Najava izložbe Ruse Trajkove u sklopu 43. majskog muzičkog memorijala Josip Štolcer Slavenski

Centar za kulturu – izložbeni prostor
utorak, 10.5.2016. u 19.00 sati –otvorenje izložbe
Rusa Trajkova: Vrijeme bez vremena mjeri se satom

RUSA TRAJKOVA NASLOVNA 1

Centar za kulturu Čakovec
uz 43. majski muzički memorijal JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI
10.-12.5.2016.

Glazbeni program
Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“

Suvremena umjetnost je, u svojoj srži, aktualna i društveno angažirana. Shodno, sadrži potencijal za komunikaciju s promatračem prenoseći kompleksne ideje kroz istraživanje, pobuđivanje znatiželje, podizanje svijesti i postavljanje pitanja. Sve navedeno obuhvaćeno je izložbom slikarice Ruse Trajkove koja kroz svoje radove istražuje pojam vremena te propituje njegovu prirodu. Traganje za odgovorom sadržano je unutar trinaest platna koja nose nazive On, MAJKA, Otac, Jedna Žena, Male Sestre te Velike Sestre. Na način na koji je vječnost nedjeljiva od trenutka, svog gradivnog tkiva, nedjeljiva su i platna Ruse Trajkove koja ne predstavljaju zasebne cjeline već fragmente jedinstvene i cjelovite priče.

Ideja o vremenu kao aspektu čvrste, opipljive i mjerljive realnosti simptom je grčevite ljudske borbe za iluzijom kontrole i stabilnosti. Vrijeme leti. Vrijeme ponekad stoji. U toj hirovitoj igri trenutak je prolazan, samo je kratkotrajni bljesak unutar nepregledne pustoši vječnosti koja je sve, samo ne izvjesna. Naizgled je neprimjetan, malen i neuhvatljiv poput zrnca pijeska u pustinji. No, upravo je ljudsko iskustvo to koje nas podsjeća da trenutak može biti mnogo više od toga. Izdvojeni trenutak kroz prizivanje ideja i osjećaja može sadržavati cijelu vječnost. Vrijeme kroz vlastiti senzibilitet mjerimo intuitivnim mehanizmima dok trenuci čine naše priče. Pitanje vremena prelazi u pitanje identiteta, vrijeme nas čini onim što jesmo jer se upravo kroz vrijeme gradimo. Ta višeslojnost, dinamika, kontinuitet i ritam očituju se u slikarskom izričaju autorice.

Gledano kroz prizmu energičnih, ekspresivnih i naizgled nasumičnih zahvata bojom, razvidni su figurativni prikazi koji kroz plohe upečatljivih boja izranjaju iz tamne pozadine. Iz brzine pokreta rađa se motiv. Naglasak na svakom platnu postignut je kroz specifičnost tretmana površine i izbor kolorita koji varira od izrazito toplih do pretežito hladnih boja. Plošnost i dubina živopisnih prizora, čija izražajnost evocira intimnu impresiju, nedjeljive su. Lica sa platna izlaze iz zadanih okvira. Ona ne samo da se prividno rastaču po platnu dobivajući pritom gotovo metafizičku kvalitetu, već ih autorica odabirom forme diptiha ili triptiha i fizički razdvaja. Višedimenzionalnost izričaja nije ostvarena isključivo kroz crtačku i slikarsku kvalitetu radova već svaka slika sadržava i naličje na kojem autorica koristi tekst kao materijalizaciju misli što kroz struju svijesti prodire do platna. Vrijeme. Majka. Otac. Muškarac. Žena. Platno djeluje kao medij prenošenja apstraktne ideje čiji doživljaj počiva na individualnom doticaju s nesvjesnim. Posljedično, svaka je polemika o tome je li riječ o konstrukciji ili dekonstrukciji motiva posve suvišna. Naime, svako platno, kao i sva platna zajedno, kroz nepredvidivu igru ritmičke oscilacije oslikavaju facete jedinstvenog koncepta – trenutka u vremenu, trenutka bez vremena, ali i trenutka onkraj vremena.

Svojstvo je umjetnosti kao medija stvaranje sjecišta fizičkih, društvenih i kulturnih kretanja zaobilazeći pritom ograničenost vremenom. Upravo to svojstvo pruža nam povlasticu uživanja u bezvremenim glazbenim ostvarenjima Josipa Štolcera Slavenskog, skladatelja čiji senzibilitet prepoznajemo i danas. Štolcerova glazba na slušatelja ostavlja snažan i upečatljiv trag u sličnoj maniri kao i slikarska platna Ruse Trajkove tvoreći tako magičan, gotovo poetski spoj koji će zasigurno pronaći svoje mjesto u vječnosti.

Tanja Karas, povjesničarka umjetnosti

rusa trajkova biografija

Rusa Trajkova rođena je 12. svibnja 1983. godine. Završila je Gimnaziju u Čakovcu, a 2002. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je diplomirala na Odsjeku grafičkog dizajna. Trenutno je na magistarskom studiju iz područja tipografije na istoj akademiji. Godine 2008. počela je raditi kao grafički dizajner u marketinškoj agenciji Bruketa & Žinić u Zagrebu, a nakon toga kao profesor strukovnih predmeta u Gospodarskoj školi Čakovec te kao vanjska suradnica na čakovečkom Učiteljskom fakultetu. Radovi joj, osim slika i računalne grafike, obuhvaćaju instalacije, konceptualne video radove, kostimografije, scenografije, kazališne lutke. Sudjelovala je na brojnim tuzemnim i inozemnim izložbama. Dobitnica je nekoliko međunarodnih nagrada u području grafičkog dizajna, video radova i likovne umjetnosti. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.