Skip to content

CRTANI ROMANI ŠOU, 19. međunarodni festival stripa u Zagrebu

Crtani Romani Šou, najdugotrajniji festival stripova u Hrvatskoj, održava se od 13. do 15. svibnja u prostorima Hrvatskog Društva Likovnih Umjetnika, popularnoj Đamiji, te dovodi brojne međunarodne i domaće autore, uključujući legende devete umjetnosti: crtača Hermanna Hoppena (Jeremiah) i scenarista Alfreda Castellia, tvorca Martina Misterije

Hermann JeremiahCrtani Romani Šou, 19. međunarodni festival stripa u Zagrebu, ponovno otvara svoja vrata svim ljubiteljima devete umjetnosti i pop kulture u domu Hrvatskog Društva Likovnih Umjetnika na trgu žrtava fašizma. Kao i svake godine, festival priprema pregršt sadržaja vezanih uz strip, te dovodi niz vrhunskih domaćih i stranih autora koji će se družiti, imati predavanja i crtati za publiku

‘CRŠ nije velik kao najpoznatiji festivali stripa u zapadnoj Europi, no to smo pretvorili u našu prednost. Autori znaju da kada dolaze na naš festival, dolaze na festival entuzijasta koji vole strip i gdje se mogu družiti s publikom u neformalnom okruženju i ugodnoj atmosferi. Zagreb ih isto oduševljava svojom neposrednošću, te svoja pozitivna iskustva prenose kolegama. Zato uspijevamo svake godine dovesti vrhunska imena iz svijeta stripa. To je zajednički rezultat nas i naše publike koja na njima ostavlja vrhunski dojam’, objašnjava Slaven Gorički, direktor festivala.

Tako će publika ove godine imati priliku upoznati autore poput Hermanna, jednog od najvećih legend stripa na svijetu, autora Jeremiah; Alfreda Castellia i Giancarla Alessandrinia, tvorce popularnog Martin Misterije, Roberta Recchionia i Giovannia Freghieria, dvojca čiji je rad obilježio serijal Dylan Dog; Didier Pasamonika, jednog od najvećih francuskih teoretičara stripa i galerista, te mnoge druge.

Nisu zanemareni niti autori iz susjedstva, tako na festival dolaze Filip Andronik, široj javnosti poznat po animiranim spotovima za Dubioza Kolektiv, te Senad Mavrić, jedan od pionira stripa u BiH koji je kasniju karijeru gradio na Francuskom tržištu.

Ovogodišnji službeni domaći gosti su Goran Sudžuka (Y the Last Man, Hellblazer) i Krešimir Biuk uz čije su radove odrasle mnoge generacije školaraca. Naravno, na festivalu će neformalno biti, kao i svake godine, većina domaćih autora stripa.

Jedna od glavnih misija CRŠ-a je poticanje kreativnosti u djece, pa tako i ove godine dodjeljuje nagradu ‘Mladi Lav’ za najbolje stripove koje festivalu šalju školarci, te održava besplatne radionice crtanja tijekom trajanja festivala.

Tu su i brojne izložbe, a kako na festival dolaze tvorci Martina Misterje, poseban naglasak biti će na originalnim crtežima iz tog stripa, uključujući i iznimno vrijedne table iz prvih brojeva.

Biti će tu i niz predavanja, od utjecaja japanskog stripa na zapadna tržišta, razvoja stripa na Bliskom istoku i specifičnost talijanske škole strpa do kritike u stripu i samoizdavaštva.

‘Želja nam je pokrenuti razgovor na jednoj višoj razini o stripu, mediju koji danas doživljava renesansu i trenutno je najveći kulturni fenomen u razvijenim zemljama, a sve više predmet ozbiljnih teoretskih i znastvenih proučavanja na zapadnim sveučlištima i školama. Zato smo pripremili niz razgovora o utjecaju i značenju stripa.’ objašnjava Slaven Gorički.

Biti će tu crtanja i potpisivanja za publiku, crtanja uživo na projektorima, razgovora s publikom, pub kvizova, pregleda portfolija mladih autora, izrada maski, promocija novih izdanja, neizbježan sajam stripova, te mnogih drugih sadržaja vezanih uz strip.

Festival traje od 13. do 15. svibnja i potpuno je besplatan za sve posjetitelje.