Skip to content

EK vijesti 4. travnja 2016.

Komisija iznijela prijedloge održivog i pravednog zajedničkog europskog sustava azila

European Commission 1

Europska komisija danas je iznijela prijedloge za reformu zajedničkog europskog sustava azila stvaranjem pravednijeg, učinkovitijeg i održivijeg sustava raspodjele zahtjeva za azil među državama članicama. Osnovno načelo ne će se mijenjati – tražitelji azila trebali bi, izim ako imaju obitelj u kojoj drugoj državi, zatražiti azil u prvoj državi u koju uđu – ali novim mehanizmom za pravednu raspodjelu zajamčit će se da nijedna država članica ne će biti izložena nerazmjernom pritisku na svoj sustav azila. Današnji prijedlozi obuhvaćaju i pretvaranje postojećeg Europskog potpornog ureda za azil (EASO) u punopravnu agenciju Europske unije za azil kao odraz njegove pojačane uloge u novom sustavu jačanja Eurodaca, baze podataka EU-a s otiscima prstiju, zbog boljeg upravljanja sustavom azila i rješavanja pitanja nezakonite migracije. Objavljeni su priopćenje za medijememorandum i informativni članak.

Komisija otvorila put odluci Europskog parlamenta i Vijeća o putovanju bez viza za turske državljane

Europska komisija danas je Europskom parlamentu i Vijeću predložila ukidanje viza turskim državljanima, pri čemu se podrazumijeva da će Turska bez odgode i u skladu s obvezama preuzetima 18. ožujka 2016. ispuniti preostale preduvjete iz svog Plana liberalizacije viznog režima. Prijedlog je predstavljen zajedno s izvješćem o naprjedovanju Turske u ispunjavanju uvjeta iz Plana. Liberalizacija viznog režima s Turskom ključni je element Izjave EU-a i Turske od 18. ožujka 2016., u kojoj se navodi da će se ostvarenje Plana liberalizacije viznog režima ubrzati kako bi se turskim državljanima vize ukinule najkasnije krajem lipnja 2016., pod uvjetom da se ispune svi preduvjeti. Objavljeni su priopćenje za medijememorandum i informativni članak o današnjem izvješću i prijedlozima.

Povratak Schengena: Komisija poduzima korake smjerom ukidanja kontrola koje su na određeno postavljene na unutarnjim granicama

Komisija je danas Vijeću predložila donošenje preporuke o produljenju razmjernih kontrola na pojedinim unutarnjim schengenskim granicama, točnije u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Danskoj i Norveškoj, na najviše šest mjeseci. Te su države već uvele nacionalne mjere za rješavanje prijetnji javnom redu i unutarnjoj sigurnosti koje proizlaze iz sekundarnih kretanja nezakonitih migranata. Današnjim nacrtom preporuke predlaže se produljenje tih mjera, u skladu sa Zakonikom o schengenskim granicama, makar je znatan napredak ostvarila Grčka, ipak u početnom roku od tri mjeseca nisu adekvatno i u potpunosti riješeni svi prepoznati ozbiljni nedostaci. Objavljeni su priopćenje za medije imemorandum.

Komisija predložila putovanje bez viza za osobe s Kosova

Europska komisija danas je Vijeću Europske unije i Europskom parlamentu predložila ukidanje viza osobama s Kosova ali i premještanje Kosova na popis država čijim državljanima nije potrebna viza za kratkotrajne boravke u schengenskom prostoru. Prijedlog je iznesen zajedno s pozitivnom ocjenom Komisije kojom se potvrđuje da je Kosovo ispunilo uvjete svog plana liberalizacije viznog režima. Objavljeno je ipriopćenje za medije

Eurostat: više od milijun osoba u EU-u umrlo od srčanog ili moždanog udara

U Europskoj su uniji 2013. srčani udar (približno 644 000 smrtnih slučajeva) i moždani udar (približno 433 000 smrtnih slučajeva) bili uzrok smrti gotovo 1,1 milijuna osoba, odnosno nešto više od petine (21,6 posto) svih smrtnih slučajeva. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.