Skip to content

Predsjednica Grabar-Kitarović govorila o slobodi medija; komunistički aktivisti i dio novinara je zviždanjem otjerali

Dok je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u svom govoru na video-konferenciji o slobodi medija, koja je u utorak održana u Novinarskom domu, isticala da je sloboda medija temelj svakog demokratskog društva, izviždali su je organizirani komunistički aktivisti i dio novinara

e736580df6

“Sloboda medija jedna je od najosnovnijih sloboda i ljudskih prava te temelj svakog demokratskog društva”, izjavila je Grabar-Kitarović na video-konferenciji o slobodi medija i provjeravanju činjenica, u koju je bilo uključeno 16 zemalja iz cijeloga svijeta.

Zvižduci organiziranih aktivista za predsjednicu

Podsjetivši na izjavu američkog predsjednika Thomasa Jeffersona kako “tamo gdje postoji sloboda tiska i svatko zna čitati, sve je sigurno”, Grabar-Kitarović je naglasila da će se kao predsjednica Republike uvijek zalagati za slobodu izražavanja. No, te njezine riječi zviždanjem su popratili aktivisti stranke Radnička fronta (RF) i nekoliko nazočnih novinara.

Dvojica pripadnika RF-a za vrijeme govora predsjednice Republike držali su transparent “Croatian Government is killing the media/Hrvatska vlada ubija medije”, a prije početka njezina izlaganja slobodni novinar Domagoj Margetić upitao ju je tko je naručio njegovo ubojstvo te joj uručio transparent na kojem je pisalo “Tko je naručio pokušaj mojeg ubojstva 11.8.2014. – 3.5.2016.”.

Nakon što je Grabar-Kitarović otišla iz Novinarskog doma, članovi RF-a Marko Milošević i Aleksandar Dolić rekli su novinarima da su svojim prosvjedom htjeli poslati jasnu poruku što se u zemlji događa, prvenstveno s medijskom scenom.

“Mediji se ne cenzuriraju samo radi ideoloških priča, već zato što Hrvatskoj, ako ova Vlada doživi kraj svog mandata, najvjerojatnije slijedi privatizacijska pljačka kakvoj nismo svjedočili od devedesetih. I to je jedan od najbitnijih razloga zašto trebaju poslušni mediji”, kazao je Milošević. Dodao je kako je reakcija predsjedničina osiguranja prema njima bila korektna.

Predsjednica razočarana što su je prekinuli

Predsjednica se post festum osvrnula na svom facebook profilu na događaj u Novinarskom domu, istaknuvši kako je razočarana jer su je “upravo oni, koji se navodno zalažu za slobodu govora i medija, prekinuli za vrijeme govora”.

“Ne dopuštajući mi iznošenje mišljenja, pokazali su kako nisu iskreni zagovornici slobode govora, već očito angažirani aktivisti. I dalje ću se ustrajno zalagati za očuvanje slobode medija i za odgovornost za izrečenu javnu riječ”, poručila je Grabar-Kitarović.

Video-konferenciju, na Svjetski dan slobode medija, organiziralo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Veleposlanstvo SAD-a, a nazočili su joj i američka veleposlanica Julieta Valls Noyes, predsjednik HND-a Saša Leković i Jelena Berković iz GONG-a.

SAD će poticati medijske slobode

Veleposlanica SAD-a poručila je da sloboda novinarstva mora ići zajedno s novinarskim profesionalizmom, provjeravanjem činjenica i cjelovitim izvještavanjem. “Simbolično je da se sastajemo ovdje ubrzo nakon što je HND dodijelio svoje godišnje nagrade uglednim hrvatskim novinarima. Oni predstavljaju visoke standarde kojima svi novinari, uključujući i one u SAD-u, moraju težiti”, kazala je Valls Noyes.

Poručila je kako je sloboda medija važna za zdravlje svakog demokratskog društva, te da će njezina vlada poticati integritet i neovisnost medija i razvoj medijskih sloboda u SAD-u, Hrvatskoj i diljem svijeta.

Na izravnoj vezi video-linkom bilo je 16 zemalja iz Europe, Afrike i Bliskog istoka. Veteran istraživačkog novinarstva “Washington Posta” i stručnjak za provjeru podataka u tekstovima Glenn Kessler govorio je o ulozi koju provjera podataka ima
za odgovornost vlasti, te javnih i privatnih institucija prema građanima. (Hina)