Skip to content

Poziv na tribinu Zbirke inozemne Croatice NSK – gost liječnik, pjesnik, esejist i diplomat Drago Štambuk

Voditeljica tribine dr.sc. Željka Lovrenčić Zbirke inozemne Croatice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u četvrtak 5. svibnja 2016. u 12h ugostit će uglednog hrvatskog liječnika, pjesnika, esejista i diplomata Dragu Štambuka koji će govorit o medicinskom, književnom i diplomatskom djelovanju tijekom svog plodnog i dinamičnog života

štambuk

Na tribini govorit će se o književnomu, medicinskom i diplomatskom djelovanju Drage Štambuka, počevši od njegova djetinjstva kojeg je proveo na otoku Braču i u Splitu, izobrazbi koju je stjecao u Zagrebu, djelovanju i životnom putu izvan domovine

Naročito će Štambuk kao vješt govornik govorit o državama u kojima je obnašao veleposlaničku službu, i u kojima je stekao prijateljstva, kao i o knjigama objavljenim u inozemstvu, ali i o zlatnoj formuli hrvatskoga jezika ča-kaj-što koju već 25 godina ukorjenjuje kroz jezično-pjesničku smotru Croatia rediviva ča-kaj-što na rodnomu otoku Braču.

Crtice iz životopisa: Liječnik, pjesnik, esejist i diplomat Drago Štambuk rođen je 20. rujna 1950. godine u Selcima na otoku Braču. Gimnaziju je pohađao u Splitu, a Medicinski fakultet u Zagrebu (završio s odličnim) na kojem je ostvario specijalizaciju interne medicine i subspecijalizaciju gastroenterologije i hepatologije.

Živio je u Londonu od 1983. godine u kojem u struci je bio djelatn, i u kojem se između ostaloga, bavio istraživanjem bolesti jetre i kopnice (tako je imenovao AIDS), kao i brigom za oboljele.

Polovicom 80-ih godina posvećuje se promicanju istine o naravi nastupajuće agresije na Hrvatsku. U osjetljivomu razdoblju od 1991. do 1994. godine bio je prvim opunomoćenim predstavnikom Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji. Nakon toga od 1995. do 1998. Veleposlanik je u Indiji i Šri Lanki, a od 1998. do 2000. u Egiptu i ovećem broju arapskih država, a od 2005. do 2010. u Japanu i Republici Koreji, dok je od 2011. godine u Brazilu, Kolumbiji i Venezueli. Studijski je boravio na Sveučilištu u Harvardu od 2001. do 2002., na kojem se bavio etikom u međunardnim poslovima (odnosom prava i moći) na načelima i interesima u procesu donošenja političkih odluka.

Objavio je više od pedeset knjiga poezije, antologija, prijevoda, jezikoslovnih rječnika i ogleda. Kritika ga smatra pjesnikom svijeta i domovine pa i jednim od značajnijih ovodobnih pjesnika. Prjevođen je na brojne jezike, pritom su o njemu pisali veliki svjetski književnici, kao što su Tess Gallagher, Antonio Skármeta, Stephen Greenblatt, Rifa’at Sallam, Raymond Carver, Kazuko Shiraishi, Edwar Al-Kharrat, Luiz Antonio de Assis Brasil i dr.).

See also  Poezija u dvorištu. Različiti glasovi jedinstvenog užitka čitanja i pisanja

U rodnim je Selcima 1991. godine osnovao glasovitu svehrvatsku jezično-pjesničku smotru Croatia rediviva ča-kaj-što koja ravnopravno tretira čakavske, kajkavske i štokavske pjesnike. Jednoga od njih utemeljitelj ovjenčava maslinovim vijencem, čime dotični postaje ovjenčanik/omaslinjenik ili poeta oliveatus, a njegovi/njezini stihovi uklešu se u mramornu ploču Zida od poezije. Svakih pet godina Štambuk sabire antologijske stihove petero ovjenčanih pjesnika u zbornik Maslinov vijenac sa svojim nastupnim govorima i popratnim tekstovima ali i osvrtima na smotru. Croatia rediviva ča-kaj-što zasniva se na ideji trojstvenosti hrvatskoga jezika koju osnivač već tridesetak godina promiče i naziva zlatnom formulom hrvatskoga jezika ča-kaj-što.

Drago Štambuk zapažen i poznat je još i kao ustrajan prjevoditelj medicinskoga nazivlja na hrvatski jezik, odnosno tvorac istoznačnica, naziva i izraza pri tvorbi naziva za medicinske stručne nazive i pojmove, za koje su se do (njegovih) u hrvatskomu jeziku rabile samo posuđenice.