Skip to content

Iz Hrvatske tri nova člana prestižne međunarodne Slavenske akademije književnosti i umjetnosti u Bugarskoj

Popović, Bilosnić i Biškupić novi članovi Slavenske akademije

akad

Hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić, akademski slikar Dimitrije Popović i etnografkinja, viša kustosica Iris Biškupić Bašić postali su članovi prestižne međunarodne Slavenske akademije književnosti i umjetnosti u Varni (Bugarska)

Slavenska književna i umjetnička akademija prestižna je međunarodna organizacija koja ima podružnice u sedamanest zemalja. Akademija okuplja umjetnike, književnike, glazbenike, filozofe, režisere iz cijeloga slavenskoga svijeta. U Akademijinom izdanju objavljeno je nekoliko antologija i izbora pjesništva hrvatske književnosti na bugarskom jeziku. Također, organizirala je više kulturnih manifestacija na kojima je sudjelovalo više hrvatskih književnika i umjetnika. Slavenska akademija književnosti i umjetnosti u posljednje je vrijeme učinila mnogo na afirmaciji i očuvanju rukopisa Vesne Parun iz njezina životnoga razdoblja provedenoga u Bugarskoj. Temeljni cilj Akademijina djelovanja jest očuvanje specifičnosti svih slavenskih književnosti i umjetnosti, prijevodi nacionalnih književnosti na druge slavenske jezike, međunarodna suradnja književnika i umjetnika u procesu afirmaciji nacionalnih slavenskih književnosti i kultura.

Na kraju važno je spomenuti i to kako je upravo Slavenska Akademija za književnost i umjetnost u Bugarskoj prošle godine objelodanila i antologiju Suvremena hrvatska poezija na bugarskom jeziku, u koju su uvrštene i pjesme Tomislava Marijana Bilosnića. Književnica Enerika Bijač glavna je koordinatorica Slavenske akademije književnosti i umjetnosti za Hrvatsku.