U dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u utorak, 26. travnja 2016. održano je zapaženo predavanje o životu mamuta na sjeveru Europe u starijim epohama kojima se sa svjetskom ozbiljenošću bavi Dick Mol baš kao i o njegovim i otkrićima, pritom su uvodne riječi kazali akademik Ivan Gušić, tajnik Razreda za prirodne znanosti HAZU i dr. sc. Jadranka Mauch Lenardić, upraviteljica Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU

 03

Vunasti mamut sigurno jedan od poznatijih mamuta od prije ledenog doba, makar on nije jedini bitan za to razdoblje. Mamuti su lutali Sjevernom Europom, jer im je flora i fauna na beskrajnim prostranstvima bila prihvatljiva za život, pa su živjeli na sjevernim ravnicama. Ipak pitanje koliko su pouzdani i koliko su kao dokazi vrjedni baš ti pronađeni mnogobrojni ostatci na sjeveru Europe. Govorilo se o epohi iz koje su ljudski i mamutski predmeti bili pronađeni, činjenica je da je riječ o vrlo staroj epohu u povijesti gledajući iz ovodobnice.
Dick Mol nadalje se dinamično bavi mamutima tragajući za njima naročito u području Sjevernog mora, pritom pronađeni artefakti iz mezolitika kao i nekoliko mezolititskih ljudskih ostatataka daju mu nadu i daju dokaze da ustraje u svojim istraživanja i otkrivanjima života u ranim razdobljima na europskom kopnu.

Dick Mol rodio se 1955. godine u Winterswijku (Gelderland, Nizozemska), nakon završene srednje škole zapošljava se kao carinski službenik u međunarodnoj zračnoj luci u Amsterdamu, u kojoj i dan danas radi kao stručnjak za identifikaciju zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta prema CITES-u (Convention on InternationalTradein Endangered Speciesof Wild Fauna and Flora).

Zapravo Dick se Mol više od tri desetljeća bavi paleontologijom ledenodobne kvartarne faune, osobito mamutima, bizonima, golemim jelenima, nosorozima i drugim životinjama. Katalogizirao je više stotina fosila izvađenih s dna Sjevernog mora pritom je u više navrata sudjelovao u ekspedicijama u Sibiru istražujući fosile/smrznutih lešina iz permafrosta. Tako je 1999. godine s ostalim istraživačima sudjelovao u iskopavanjima zamrznutih ostataka mamuta Jarkov, što je bilo popraćeno i vrlo gledanom emisijom Raisingthe Mammoth na televizijskom kanalu Discovery Channel. Bio je i član skupine koja je istraživala tzv. jukagirskog mamuta u Jakutiji (Republika Saha, Ruska Federacija), koji je bio izložen na izložbi Expo 2005 u Japanu, a zatim i mamuta Fishhook, ujedno je bivao i u ekspediciji na području južnog Čilea tragajući za izumrlom vrstom ljenjivca. Sudjelovao je i u iskopavanjima i paleontološkim istraživanjima u Austriji, Njemačkoj, SAD-u, Kanadi i Nizozemskoj. Dick je od 1994. godine suradnik u Prirodoslovnom muzeju u Rotterdamu, od 2008. u Muzeju Crozatier u LePuy-en-Velayu (Francuska), od 2006. u Prirodoslovnom muzeju Milia (Grevena, Grčka) a od 2010. godine u Povijesnoj paleontološkoj zbirci Siatista (Grčka). A od 1998. godine koordinator je programa Cerpolex / Mammuthus Who or What Killedthe Mammoths u Saint Mandéju (Francuska) i Khatangi (Sibir, Rusija). Od 1990. godine istodobno drži predavanja na sveučilištima u Amsterdamu, Utrechtu i Leidenu. Predsjednik je Međunarodnog kluba Mammuthus (Mammuthus Club International – MCI). Kao autor ili suautor objavio je više od 50 znanstvenih, stručnih i popularnih članaka s kojima je i na druge načine popularizirao paleontologiju životinja iz razdoblja kvartara. Često surađuje s paleontolozima iz Grčke, Francuske i Njemačke, a donekle i iz Hrvatske. Bio je suorganizator međunarodnih konferencija o mamutima i njihovim srodnicima: 1999. (Rotterdam), 2010. (LePuy-en-Velay) i 2014. godine (Grevena/Siatista, Grčka).

Leave a Reply