Pjesnički projekt “Poezija to go” dinamično se razvija na facebook mreži privlačeći mlade za čitanje poezije

Pozivnica Poezija to go druženje s pjesnicima 3.5. u Vinyl

Projekt Poezija to go program je poticanja čitanja poezije za mlade i sve koji se tako osjećaju kojeg je osmislila ugledna hrvatska književnica Sonja Zubović i umjetnička udruga Tekston, a zaživio je na facebook društvenim mrežama 15. kolovoza 2015.

Pozivnica Poezija to go druženje s pjesnicima 3.5. u VinylOvim projektom poeziji pružena je nova šansa uz pomoć digitalne komunikacije koja sublimiranu poetsku emociju u kratkoj formi lako i brzo otvara mladima

ŽIVJELA POEZIJA !

Projekt na Facebooku prati svakodnevno gotovo 15.000 ljudi, a okupljanje i druženje 3. svibnja bit će prvi iskorak Poezije to go izvan internetskog medija. To je za tjedan dana. Nadamo se da će biti zanimljivo. Projekt je vrjedan podrške i zbog hrvatskog materinjeg jezika.

Radio 101 je radio koji prepoznaje ono što je mladima bitno i srcu vidljivo, pa je baš radio 101 medijski pokrovitelj prvog okupljanja s pjesnicima u okviru projekta Poezija to go.

Na kojem će nstupiti pjesnici: Ružica Cindori, Diana Burazer, Robert Roklicer, Darija Žilić, Lada Žigo, Aleksandra Orlić, Sanja Lovrenčić, Božica Brkan, Silvija Šesto i Sonja Zubović, a poseban gost među pjesnicima je Luka Bulić. Ali gost može biti i pjesnik ili pjesnikica koji javnosti još nisu poznati i koji tek očekuju da budu prepoznati.

Pritom eto i nekoliko slušatelja radia 101 također imaju mogućnost sudjelovanja sa svojim pjesmama u programu Poezija to go. Stoga javite se sa svojim pjesmama na facebook profil Poezija to go – jer najkvalitetniji će tekstovi bit uvršteni u program. Vidimo se 3. svibnja u Vinylu u 19 sati u Zagrebu.

Voditeljica projekta Sonja Zubović

Poezija to go, zapravo je projekt kojim se na zanimljiv način potiče mlade na čitanje poezije u ovodobnici koja im može biti prihvatljiv izazov jer facebook profili omogućuju baš takvu komunikaciju. Pritom su voditeljici projekta književnici Sonji Zubović kazali su da je to nemoguća misija!

Slučajnim spletom okolnosti u životu dugo sam sebavila djecom i mladima, slaba sam na njih. Već se ljutim na sebe što ih toliko volim, ali eto ne mogu drugačije. Na književnim susretima diljem Domovine susretala sam se s poraznim činjenicama kako nam djeca uglavnom ne znaju stihove hrvatskih pjesnika. Svako djetinjstvo trebalo bi imat svoje pjesme, zar ne? Uvijek novi klinci odrastu u odrasle osobe kojima je pravodobno trebalo pomoći da zavole poeziju. I što jesmo li opet kolektivno nevini? Nitko nije kriv? Ali baš nas briga za krivnje i analize, u ovom trenutku sve je to nebitno.

Ne vjerujem kad kažu da čovjek sam ništa ne može. Lažu! Da je to Tesla slušao na planeti ne bi bilo struje. Čovjek pojedinac je moćan, ako želi biti moćan, a ako čovjek želi biti nemoćan nek izvoli plakat nad sudbinom svijeta koji mu se gadi, a on bolji ne gradi.

Zaljubljena sam u hrvatski jezik, u ljepotu jasnog izražavanja misli i osjećaja, zaljubljena sam u poeziju. Poezija to go je projekt o kojem sanjam godinama. Uvijek iznova ponavljam kako je poezija laboratorij jezika i molim lijepo, nukleus nacijinog identiteta. Zašto naziv projekta ima engleski glagol, a ne hrvatski, jer su ga mladi odabrali. Stoga da bismo im se približili moramo shvatiti i prihvatiti njihove napredne potrebe baš kao i njihov način komunikacije. Postupno će se krug suradnika širiti. Ne želim na stranici objavljivati samo svoju poeziju, a kako grafički suradnici dopunjavaju „jelovnik“ poetskih djela tako se dinamizira i i sam projekt. Veselim se suradnji s mnogim predivnim kolegicama i kolegama književnicima u čijem pjesničkom stvaralaštvu trebamo svi zajedno više uživati. Živjeli zanesenjaci, pjesnici, mladi i svi oni koji se tako osjećaju, nikad nemojmo odustati od ljudskosti i ljubavi, a pjev duše sasvim sigurno stanuje u poeziji. Istaknula je književnica Sonja Zubović o projektu Poezija to go kojeg je predvodnica.