Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan sudjelovali su na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i turskog Međunarodnog odbora za ekonomsku suradnju

DSC 3861

Velik broj nazočnih gospodarstvenika svjedoči o dobrim odnosima i bliskoj suradnji između Hrvatske i Turske, kazala je Predsjednica u obraćanju. Dodala je kako su posjetom predsjednika Erdoğana Hrvatskoj takvi odnosi dobili su još kvalitetnije temelje

„Hrvatska uvažava značaj Republike Turske i njezinu važnu posredničku ulogu među različitim kulturama i državama različitih regija – europskog Jugoistoka, Bliskog istoka, Zakavkazja i Srednje Azije. Cijenimo ulogu Turske u različitim regionalnim procesima i inicijativama, a ponajviše u prinosu energetskoj sigurnosti Europe“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Nadalje, istaknula je kako Hrvatska pozdravlja predanost Republike Turske europskim integracijama te kako Turska pripada Europi, napose u gospodarskom, kulturnom i prostornom smislu.

„Između Hrvatske i Turske nema otvorenih pitanja. Dapače, imamo bliska gledišta u najvećem broju europskih i globalnih pitanja. No posebno važnom držim zajedničku želju za suradnjom u svim područjima, posebno gospodarskom“, istaknula je hrvatska predsjednica.

Govoreći o gospodarskim odnosima, kazala je kako se oni u cijelosti uspješno razvijaju, ali kako još mnogo toga možemo napraviti kako bi nam gospodarska suradnja postala boljom i razvijenijom.

„Razvijenost turskog gospodarstva, njegova veličina i struktura, gotovo obvezuju na jačanje gospodarskih veza. S druge strane, hrvatsko gospodarstvo i njegova kvaliteta u radnoj snazi, stabilan razvoj i sigurnost, izvrsna infrastruktura koja spaja europski zapad i istok, sjever i jug, nudi odlične prilike za razvoj i rast poslovanja“, istaknula je Predsjednica te dodala kako su ovo prepoznale mnoge hrvatske i turske tvrtke, a one koje to još nisu učinile pozvala je da aktivnije pristupe potencijalu koji pružaju naša tržišta.

Nadalje, istaknula je kako mogućnosti za suradnju postoje u mnogim područjima, od turizma i poljoprivrede preko energetike i bankarstva do modernih tehnologija, digitalnog gospodarstva i sektora koji predstavljaju trenutačne i nadolazeće trendove globalnog gospodarstva.“ Međutim, prave razmjere te suradnje, njezine konkretne oblike i mogućnosti, utvrdit ćete vi, poštovani gospodarstvenici, na današnjem forumu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako je na političarima da potiču gospodarsku suradnju, da pruže potporu, otvaraju vrata i prostor za djelovanje.

Na kraju svog obraćanja, Predsjednica je naglasila kako aktivnosti hrvatskih tvrtki uživaju punu potporu turskih vlasti te izrazila punu potporu turskim ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo. „Spremna sam, zajedno s hrvatskom Vladom, zauzeti se za svaki oblik uzajamno korisnih ulaganja i podržati otvorenost Hrvatske poslovanju turskih gospodarstvenika.“ predsjednica.hr