Skip to content

EK vijesti 26.4.2016.

EU predložila nov pristup djelotvornije podrške raseljenim osobama kao vanjsko djelovanje

European Commission 1

Europska komisija danas je iznijela novu stratešku viziju opisanu u komunikaciji „Dostojanstven život: od ovisnosti o pomoći do samostalnosti“, kojoj je svrha spriječiti izbjeglice i raseljene osobe koje se uglavnom oslanjanjaju samo na žurnu humanitarnu pomoć. Povjerenik EU-a za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides izjavio je: „Dugotrajne krize postale su nova norma, a njima se često upravlja na stare načine. Izbjeglice i raseljene osobe ne trebaju samo našu pomoć za krizne situacije, već i dugoročnu perspektivu i nadu za budućnost.“ Povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica dodao je: “Moramo ojačati sinergije između humanitarne pomoći i dugoročnog razvoja jer se oni međusobno dopunjuju.“ Povjerenik EU-a za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je: „Sukob u Siriji i njegov razoran učinak na stanovništvo rezultirali su raseljavanjem epskih razmjera. Moramo iskoristiti to iskustvo za prilagodbu politika, kako unutarnjih tako i vanjskih, kojima ćemo zajamčiti dostojanstvo i nadu svima koji su prisiljeni ostaviti svoje domove u potrazi za sigurnošću.“ Cjelovito priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Eurostat: 2015. stopa zaposlenosti osoba u dobi od 20 do 64 godine u EU-u veća od 70 posto

Tijekom 2015. stopa zaposlenosti osoba u dobi od 20 do 64 godine u Europskoj uniji (EU) iznosila je 70,1 posto, što je više nego 2014. (69,2 posto), ali još uvijek manje od najveće razine iz 2008. (70,3 posto). Svrha strategije Europa 2020. je do 2020. u Europskoj uniji postići stopu zaposlenosti osoba u dobi od 20 do 64 godine od barem 75 posto. Ta svrha je prenesena u nacionalne smjernice koje su u skladu sa situacijom u svakoj državi članici i njezinim mogućnostima glede doprinosa zajedničkoj svrsi. Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „Drago mi je što ukupna stopa zaposlenosti u EU-u za 2015. potvrđuje da Europa napokon ostavlja krizu iza sebe. U godinama koje su pred nama trebat ćemo nastaviti raditi na zapošljavanju što većeg broja osoba, uključujući skupine koje su u našem društvu u najnepovoljnijem položaju. Zbog toga naš će se predstojeći novi program vještina djelomice usredotočiti na pružanje odgovarajućih vještina niskokvalificiranim osobama kako bi se lakše integrirale u tržište rada.“ Cjelovito Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Sjećanje na Černobil: Komisija podržala Račun za nuklearnu sigurnost

U znak sjećanja na nesreću u Černobilu prije trideset godina visoka predstavnica/potpredsjednica Mogherini, potpredsjednik Šefčovič i povjerenici Hahn i Mimica priopćili su zajedničku izjavu u kojoj su rekli: „Europska unija predvodi međunarodne napore na rješavanju posljedica černobilske katastrofe pa je odlučna i dalje promicati nuklearnu sigurnost diljem svijeta.“ U znak potpore toj svrsi Europska komisija jučer je donirala oko 20 milijuna eura Računu za nuklearnu sigurnost, namijenjenih osobito sigurnom stavljanju izvan pogona reaktorâ 1 – 3 nuklearne elektrane u Černobilu. Na internetu je dostupno priopćenje za medije.

Strategija EU-a za oporavak ribljih stokova u Sredozemlju

Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella predstavit će sredozemnu strategiju poboljšanja stanja ribljih stokova na najvećem događanju u tom sektoru, na izložbi Seafood Expo koja se sutra održava u Bruxellesu. Nakon izložbe povjerenikVella bit će domaćin ministarske konferencije o Sredozemlju, na kojoj će svi ministri ribarstva iz država članica EU-a sa Sredozemlja i iz partnerskih država imati priliku raspravljati o toj inicijativi i iznijeti prijedloge za njezinu daljnju provedbu. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji