Najava – Predstavljanje likovno-poetske mape OTAJSTVO ŽENE Branke Laljak i Željka Karaule

Promocija likovno-poetske mape OTAJSTVO ŽENE Branke Laljak i Željka Karaule, u izdanju Kluba Zašrešićana ZAPREŠČAN, održati će se u četvrtak, 12. svibnja 2016. u 19.30 sati, u OŠ Antuna Augustinčića, ul. Vladimira Nazora 2a, u Zaprešiću

branka i željko mapa 4

branka i željko mapa 3

foto galerijaPogledajte foto galeriju!

Branka Laljak, r. Karaulaklub zaprescan
Rodila sam se u Zaprešiću na Žabarskom bregu, od mame Anke – zapreščanske Žabarke i oca Pere – prisapskog Žabara. Osnovnu školu pohađala sam u Zaprešiću, a gimnaziju i Ekonomski fakultet u Zagrebu. Živim i radim u Zaprešiću. U osnovnoškolskim i srednjoškolskim danima ponešto sam i pisala. Sve što ti se dogodi može biti blagoslov. Ili ono drugo. Sam biraš. Ja sam odabrala živjeti svoj dan, danas. Obična svakodnevnica ostala je obična svakodnevnica. Ali sada obična svakodnevnica iskri čudesnošću, čudesnošću za koju sam oduvijek znala da mora postojati. Tu čudesnost dijelim s drugima, kroz život i kroz pisanje kojem sam se vratila. Napisala sam:”Žabarčice”, zbirku pjesama; “Jorgovan”, “Ivančica”,”Bijela ruža” – kratku prozu; “Anđele, moj anđele”- moje molitve; “Metanoia” – moja otkrivenja, a upravo pišem ” Daj nam Bog pravičnu pamet” – moje mudrosti života.

Željko Karaulabranka i željko mapa 2
Rodio sam se u Prispu kod Livna gdje sam završio osnovnu školu. Školu primijenjene umjetnosti pohađao sam u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu apsolvirao sam povijest umjetnosti i etnologiju, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao sam u klasi prof. Ante Kuduza. Ljubav prema umjetnosti dovela me u Zagreb na školovanje, a dragi ljudi i ljepota ovog kraja privukli me da ovdje u Zaprešiću ostanem živjeti i stvarati. Bavim se slikarstvom, dizajnom i kiparstvom. Radim u različitim materijalima i tehnikama, terakoti, porculanu, bronci i drvu u kiparstvu, te akvarelu, pastelu, ulju na platnu i vitraju u slikarstvu. Sudjelujem na natječajima za umjetnička rješenja spomen-obilježja, na nizu likovnih kolonija humanitarnog karaktera, a izlagao sam na više od dvadeset samostalnih i više desetaka skupnih izložbi. Temu Otajstvo žene predstavio sam po prvi puta, prije točno deset godina, upravo u organizaciji Kluba Zaprešićana u galeriji “Pod stupi”.

 

karaula laljak mapa

prijedlog pozivnice

 

 

Uzdižem ruke put neba

 

Uzdižem ruke put neba.

Ja sam voda.

Svjetlost mi treba.

 

I svjetlo treba mene.

Treba snagu

I nježnost žene.

 

 

Izdavač: KLUB ZAPREŠIĆANA “ZAPREŠČAN”

Za izdavača: NINOSLAV GREGURIĆ BAJZA

Stihovi: BRANKA LALJAK

Slike: ŽELJKO KARAULA

Organizatori: IVAN KOŠIR, IVICA BLAŽIĆ

Grafički urednik: STJEPAN KATIĆ

Izrada: INTERGRAFIKA TTŽ, Zagreb

Naklada: 40 primjeraka