Izložba – Petra Dančević, Jelena Janković, Vladimir Končar: U pokretu

Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Zagreb, Trg maršala Tita 11
Izložba je otvorena do 29. travnja 2016.

02 U pokretu otv 18 4 16 f P Kos

U Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu od 18. do 29. travnja otvorena je izložba U pokretu. Troje umjetnika – autora izložbe abecednim redom su: Petra Dančević, kostimografkinja iz Zagreba, Jelena Janković, umjetnička fotografkinja iz Beograda i Vladimir Končar, multidisciplinarni vizualni umjetnik i dizajner iz Zagreba

foto galerija

Kao polazište i početnu poveznicu u izložbenom projektu troje autora je postavilo svoju umjetničku suradnju s plesnom umjetnicom i koreografkinjomMašom Kolar.

Pored nekoliko ostvarenih projekata s Kolar, uključujući najnoviji ovogodišnji– plesnu predstavu Alie, u izložbu je uključen i odabir ostalih, zasebnih umjetničkih radova svakog od troje umjetnika ponaosob i njihovih izvedbi u kombiniranim suradničkim parovima.

Osnovnu sponu svih prezentiranih radova čini pokret, plesni i dramski – izražen u modernom baletu i suvremenom plesu ili pak u kazališnoj predstavi.

Vladimir zapisuje: „Pokret kao kombinacija energije i senzibiliteta ukida objekt tijela. U tom misaonom procesu pokret postaje osnova istraživanja. Proces nastanka spaja nas troje umjetnika u kreiranju različitih plesno-kazališnih produkcija te prikazuje sve segmente rada…“

Izložbu čine, sumarnim nabrajanjem pojedinih izloženih djela svakog autora, premda se oni najčešće višestruko isprepliću i međusobno nadopunjuju: plesni kostimi, skice kostima, dokumentarne fotografije procesa rada na izradi kostima i početnih radnih proba, plesne i kazališne umjetničke fotografije plesača i glumaca (pa tako i istih tih kostima) u pokretu – na plesnom podiju ili u teatru, te finalne produkcije u obliku videa, samostalnih kratkih filmova i nastajanja vizualnih identiteta predstave kroz plakate i brošure.

U prostoru Salona izloženi su plesni kostimi kostimografkinje P. Dančević iz tri baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci: One Crazy Night (koreografkinja: Ksenija Krutova, Zagreb, 2014.), Dracula (koreografkinja: Simona Unteraiter, Zagreb, 2014.) i Pour homme et femme (koreografkinja: Maša Kolar, Rijeka, 2014).

04 U pokretu f Jelena Jankovic

Umjetničke fotografije J. Janković iz kazališnih produkcija vezane su, između ostaloga, uz plesne predstave Alie (koreografkinja: Maša Kolar, Zagrebački plesni centar, Zagreb, 2016.), Spone (koreograf: Roberto Olivan, Zagrebačko kazalište mladih / ZPA, Zagreb, 2015.), Božanstvena komedija (koreograf: Edward Clug, Bitef teatar, Beograd, 2012.) i Soneti (koreograf: Leo Mujić, Bitef teatar, Beograd, 2012.).

Na video projekciji za vrijeme izložbe prezentira se pet plesnih filmova V. Končara: Colour Lab, 2009. (https://vimeo.com/30420752), Happily Ever After, 2011. (https://vimeo.com/24914369), Slowliness, 2007. – 2011. (https://vimeo.com/27966582),

In Between, 2012. (https://vimeo.com/35069077) i Collision, 2013.
(https://vimeo.com/66133241).

Popratna događanja u sklopu izložbe bile su dvije radionice otvorene za javnost: radionica J. Janković  Pokret u fotografiji i radionica P. Dančević Kazališni i plesni kostim ili kako stvoriti iluziju na sceni.               

Mirjana Tomašević Dančević, voditeljica Izložnenog salona

Petra Dančević (rođ. 1982. u Zagrebu), magistra je tekstilnog i modnog dizajna – modul: kostimografija. Dizajnirala je (i izradila) kostime za brojne opere, drame, balete, predstave suvremenog plesa, mjuzikle, dječje predstave i filmove, u Hrvatskoj i inozemstvu.  

Jelena Janković (rođ. 1985. u Beogradu), autorica je fotografija u 30 kazališnih produkcija. Službena je fotografkinja Bitef festivala. Dobitnica je međunarodnih nagrada za fotografiju. Živi i radi na relaciji Beograd – Zagreb.

Vladimir Končar (rođ. 1978. u Bjelovaru), djeluje na području novih medija (instalacije, performansi, animirani film, video, interaktivna web sučelja, multimedijalni postavi muzeja i izložbi). Dobitnik je prestižnih međunarodnih nagrada, a radovi su mu objavljeni u renomiranim publikacijama za područje umjetnosti i dizajna.

Fotografije: Izložba „U pokretu“ i popratne radionice, Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Zagreb, 18. – 29. 4. 2016. (fotografije: Jelena Janković; Paula Kos i Matea Jandras, učenice ŠPUD-a; M. Tomašević)

20b Radionica izrad kostima f MTD

11 Dancevic Jankovic Koncar pozX FOTO