Dva filma o privatnim životima i suvremenoj geopolitici na Kratkim slikama

U četvrtak, 28. travnja, Kratke slike prikazuju dva mirna ali moćna filma u kojima se stapaju privatni životi i suvremene geopolitike. Nježno-prodorni spojevi autobiografije i povijesti političkih konflikata. Program počinje u 19:30, filmovi imaju titlove na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan

tiskane stvari

Film Tiskane stvari (Printed Matter) izraelskog umjetničkog dvojca Sirah Foighel Brutmann i Eitan Efrat raspliće vizualnu kroniku izraelsko-palestinskog sukoba kroz poznate prizore građanskog otpora, oružanog nasilja, pogrebnih žalosti i političkih govora. Središnji su motiv filma stare fotografije koje je otac Sirah Foighel Brutmann snimio tijekom dva desetljeća bavljenja novinskom fotografijom. Glasom u offu, redateljičina majka, supruga i negdašnja novinarka, prisjeća se i insajderski komentira ovu izuzetnu kolekciju u kojoj je politička povijest stopljena s politikama intimnog života, koje su također zabilježene na fotografijama.

U filmu Pismo neposlušnom pilotu (Letter to a Refusing Pilot) libanonski redatelj, Akram Zaatari, rekonstruira legendu iz djetinjstva koja je kružila njegovim rodnim gradom Sidonom o izraelskom vojnom pilotu koji je za vrijeme izraelske invazije na južni Libanon odbio bombardirati školu, koju je utemeljio njegov otac. Slušajući tijekom godina mnoge verzije iste priče i brojne interpretacije motiva koji su naveli neprijateljskog pilota da odbije izvršiti dano mu naređenje i bombu umjesto na školu ispusti u more, Zaatari se pita da li se događaj uistinu desio te što leži u srcu sukoba između osobne etike i odbijanja naređenja, osobne razine događaja i njegove službene, medijske reprezentacije. Intimna i politička povijest ispreplele su se barem dvostruko u ovom suptilnom spoju politike, osobnog arhiva, zračnih snimki, kompjuterske animacije, magnetofona i popularne šansone. S Pismom neposlušnom pilotu predstavljao je Libanon na 55. Venecijanskom bijenalu.

pismo neposlusnom pilotu

Kratke slike filmski su program MM centra, kina utemeljenog 1970-ih, usmjerene su na prikazivanje domaćeg i stranog kratkog filma, eksperimentalnog i inovativnog filma, kao i klasika nezavisne kinematografije. Filmove Tiskane stvari i Pismo neposlušnom pilotu prikazujemo u okviru programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećene suvremenom eksperimentalnom filmu.