ČETVERODNEVNA FILMSKA ČAROLIJA ZA DJECU 
PONOVO U ZABOKU

1230991

Od ponedjeljka 25. travnja do četvrtka 28. travnja 2016. u Multimedijskom centru – kinu u Zaboku, održat će se  5. KIKI festival – međunarodni festival dječjeg filma u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i Građanske organizacije za kulturu – GOKUL

Ovogodišnji KIKI ponovno nudi obilje žanrovski raznovrsnih filmova za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi. U četiri festivalska dana organizirano je čak šesnaest projekcija na kojima se očekuje preko 3500 posjetitelja. Na programu će se prikazivati profesionalni igrani, dokumentarni i animirani kratkometražni filmovi namijenjeni djeci, a program je podijeljen prema uzrastu publike na filmove za predškolsku dob (4 – 6 god.) i školsku dob (7 – 14 god.). Ulaz na sve projekcije je besplatan.

O pobjedniku festivala odlučivat će dječji žiri uzrasta do 15 godina u sastavu: Nika Augustinović, Antonio Tramišak i Ana Potočki, uz mentorstvo mladih (17 – 18 god.) koji su prethodnih godina već stekli iskustvo u ocijenjivanju filmova. Autoru nagrađenog filma, uz novčanu nagradu, bit će dodijeljen i trofej.

Sa svrhom razvoja aktivne filmske publike, s djecom se nakon projekcija organiziraju vođeni razgovori o pogledanim filmovima. Ulogu moderatora ove godine preuzima novinar, pisac, kritičar, scenarist i filmski redatelj  Anđelo Jurkas.

Zemlja-partner ovogodišnjega KIKI-ja je Belgija, a zastupa je prestižna organizacija Camera-etc iz Liegea koja se bavi produkcijom dječjih filmova i radionicama animacije za djecu.

Uz glavni filmski program, i ove godine KIKI donosi bogat popratni program sastavljen od filmskih radionica, predstava, prezentacija, promocije knjiga i izložbe.

Dodatni poticaj festivalskoj atmosferi donijet će sjajni programi “Priča mi se priča” – koncertno čitanje bajki uz glazbu i ilustracije koje će uživo izvesti Teatar Poco Loco te nastup Teatra sjena ”Tripstih”.

Djeca će ove godine imati priliku sudjelovati na nekoliko radionica. Uz Radionicu animacije u organizaciji belgijske Camere-etc na kojoj će istraživanje različitih tehnika animacije rezultirati i kreiranjem animiranog filma.

Preko platforme EDIT COMICS održat će se još dvije radionice – dvodnevnu radionicu TV reportaže vodit će Filip Meštrović iz udruge RARE iz Vinkovaca, dok će radionicu animiranog filma voditi Jasminka Bijelić Ljubić iz Škole animiranog filma Čakovec. Program se temelji na kombinaciji edukativnih filmskih radionica namijenjenih učenicima viših razreda osnovnih škola, a provodi se uz potporu Zaklade Kultura Nova. Cilj je edukacija djece i mladih o medijskoj kulturi, a ponajviše o filmu, i to intenzivnim i dinamičnim radionicama animiranog filma i osnovnih filmskih vještina, u suradnji s udrugama, školama i institucijama.

Festival KIKI pomogli su: Grad Zabok, Hrvatski audiovizualni centar, Krapinsko-zagorska županija, Zaklada Kultura Nova, Poduzetništvo Tomek i Zagorski Metalac.Više o festivalu možete pronaći naFacebook stranici KIKI-ja.