Privlačnost donjeg rublja

nuisette comment la porter en ville Madame Figaro

Francuzi za kombinezon imaju oko sest razlicitih izraza koje upotrebljavaju od doba carice Joséphine, koja je i izmislila ovaj praktican odijevni predmet. Najveci pobornik kombinezona je aktualni kreator marke Nina Ricci, Guillaume Henry koji od dolaska u slavni brad na suvremen nacin reinventirao opremu nekadasnjih mladih djevojaka, koju su iz rodnog doma nosile u suprugov. Kreator je sasvim uspio sacuvati “duh budoar” pa je u njegovoj kolekciji jesen-zima 2016/2017 evociran san o nocnom sastanku, preko predivnog neglizea sa bretelama, skrojenog od svile i cipke.

Kreatorica Carine Gilson se odavno speciajlizirala za proizvodnju donjeg rublja jer “naglasava zenstvenost dok se kombinezon nosi kao haljina i njezina postava : sve zavisi od nacina i prilike predstavljanja. Izjesni pominju burzujski izgled glumice Stépahane Audran u Bunuelovom remek-djelu “Diskretni sarm burzoazije” iz 1972 godine. Drugi se sjecaju lika Carrol Baker u filmu “Baby Doll” koji je 1956 snimio Elia Kazan. Nezaboravna je Liz Taylor naslonjena na vrata i zanosna u svijetlom kombinezonu u “Macki na vrelom krovu” iz 1958 godine, djelu Richarda Brooksa.

Veliki broj kvalitetnih i rado gledanih filmova sto pokazuju tenzije emancipirane zene i objekta zelje koji je bila godinama:

-Zasigurno da se suvremena moda poigrava sa tom kontradikcijom ali radi se o namjernom zaokretu, lezernom i daleko od nasilja navedenih filmova. Ako se reintepretira poznati film “Dvije i pol nedjelje” Adriana Lyne i nezaboravni strip-tease de Kim Basinger, modni estri natoje naglasiti zenstvenost i zadovoljstvo onih koje nose modernu verziju glumicinog kombinezona.

Donje rublje branda Céline koje je izradila Phoebe Philo se istice po bijelim kombinezonima podcrtanih tamnom cipkom. U New Yorku, Francesco Costa sto kreira za Calvina Kleina otvorio je svoju nedavnu smotru dugim kombinezonom koji je nosila privlacna Frida Westerlund, prelijepa savrsene kose i tena. Jos jedan hommage odijevnom predmetu koji je obiljezio povijest labela. Ako se prisjetimo 1994 godine i jako mlade Kate Moss sto je postala ikona grunge-chica, odjevena u svilenu haljinu sa “spaghetti” bretelama na podiju americke marke . Takodjer Carolyn Bessette-Kennedy i Gwineth Paltrow koje su se doslovice vjerile s ovim stilom izmedju glama i provokacije, na ruzicastim tepisima razlicitih svecanosti sedem umjetnosti pa podigle ovu odjecu na najvecu razinu 90 godina proslog stoljeca.

Inteligentno razodjevanje

Ipak, lijepa carica Joséphine je najprije nosila neglize pri jutarnjoj njezi. Haljinu u Empir stilu koju je vladarka uspjela nametnuti u pariskim salonima je najprije bila -nocna oprava! Nosila se u intimnim trenutcima u galskim kolonijama, gdje je trebalo podnijeti tropske vrucine. Zatim je kombinezon dozivio preporod u 19 stoljecu zahvaljujuci popularnosti kurtizana koje su upraznjavalae takozvanu “visoku prostituciju’, isto kao i brojne “casne” udate zene, nazivane “kokote”, sto su poput supruga posjedovale osobni spolni zivot ali dovoljno pametne da ne povrijede sujete muskaraca.

-Poznati kreator Jacques Ducet je u dugo ostvarivao mnostvo trazenih kolekcija dugih haljina za kucnu upotrebu, u kojima su dame docekivale ljubavnike u popodnevnim satima- istice modni historicar Xavier Chaumette.Savaki put kada je donje rublje bilo sastavni dio cuvenog Prêt-à-porter, razlog je bio oslobadjanje zena od nezgrapnog i teskog dressinga, korzeta i razlicitih steznika koji su ih sputavali.

Nebrojeni brandovi ovog ljeta dekliniraju kombinezon u haljine : The Sleeper, Saint Laurent, Burberry,Mango ili Nina Ricci. Mozda se radi o novoj, zenskoj emancipaciji ili je razlog u promjeni klime?Najvjerovatnije je u pitanju novi trend ciju provokaciju i smjelost treba najprije ublaziti, dok ga svi ne prihvate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.