Skip to content

Predsjednica potpisala međunarodni sporazum o klimatskim promjenama

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Osim Hrvatske Sporazum je na svečanosti u Ujedinjenim narodima potpisalo 169 članica UN-a, Europske unije i Palestina. Pariški sporazum predstavlja povijesnu prekretnicu u novom pristupu klimatskim promjenama i smanjenju stakleničkih plinova

zzz66

U svojem govoru na svečanosti potpisivanja Predsjednica Republike je naglasila: „Čvrsto bismo trebali prihvatiti Pariški sporazum te ga smatrati stvarnim pokretačem svih segmenta društva na putu prema ekološki prihvatljivom razvoju i zelenim tehnologijama“. Dodala je kako Hrvatska prepoznaje važnost Pariškog sporazuma te je aktivno uključena u njegovu pripremu i usvajanje.

Kazala je kako Hrvatska u usporedbi s mnogim državama članicama UN-a ima prilično niske razine emisija po glavi stanovnika, ali kako, unatoč tome, brza ratifikacija i stupanje na snagu Sporazuma važni su i u našem najboljem interesu. Najavila je kako će Hrvatska provesti mjere u okviru svojih obveza u Europskoj uniji te kako tijekom 2017. godine očekuje ratifikaciju Sporazuma u Hrvatskom saboru.

„Među prvim smo zemljama koje izrađuju niskougljičnu strategiju koja je potpuno usklađena s obvezama iz Pariškog sporazuma“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te navela važnost suradnje sa znanstvenim i istraživačkim institucijama, predstavnicima poslovne zajednice i civilnim društvom. Bitnim je navela ulaganje u nove tehnologije i obnovljivu energiju istaknuvši kako je cilj Hrvatske postati društvo temeljeno na zelenim tehnologijama. U tom prijelazu vidimo priliku za gospodarski rast, povećanje zaposlenosti, povećanje sigurnosti opskrbe energijom te za opće poboljšanje kvalitete života, dodala je.

Moramo upravljati klimatskim promjenama i surađivati na smanjenju negativnih učinaka tih promjena, kazala je Predsjednica. Nužnim smatra izgradnju snažnih partnerstva kao potporu kolektivnim naporima, mobiliziranje resursa i ispunjavanje obveza. „Iako nas dijeli udaljenost, granice i razina razvoja, svi hodamo po istom planetu, pijemo istu vodu i udišemo isti zrak. Klimatske promjene pogađaju sve nas bez obzira gdje smo“, kazala je hrvatska predsjednica.

Na kraju obraćanja Predsjednica je ocijenila usvajanje Pariškog sporazuma tek početkom dugog i teškog puta. „Ne možemo i dalje pretpostavljati da je netko drugi važniji, da nekog drugog treba kriviti. Svi smo mi važni i svi mi imamo ulogu u promjenama i smanjenju negativnih učinaka klimatskih promjena“.

U nastavku svečanosti potpisivanja Pariškog sporazuma, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović su-predsjedat će plenarnim dijelom održavanja nacionalnih izjava. predsjednica.hr