Jasenovac – Održana službena državna komemoracija žrtvama logora

jasenovac karamarko oreskovic main ajb

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu, minutom šutnje, čitanjem pisama logoraša te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika “Kameni cvijet“ odana je u petak počast žrtvama ustaškog koncentracijskog logora, 71. godinu od proboja 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak

jasenovac karamarko oreskovic main ajb

Prvi put komemorirano je u tišini – uz čitanje pisama preživjelih logoraša i komornu glazbu, a bez govora političara. A sve je završeno molitvom i polaganjem vijenaca. Vladimir Bogdanić iz Židovske općine Zagreb poručio je kako je ovo dan za pijetet, a ne za politizaciju. – Dolazim onda i došao sam danas kad moja Republika odaje počast’, kazao je. Nenad Vlahović iz Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj kazao je kako ‘na kostima naših predaka ne možemo rješavati naše političke probleme.

Kolona sjećanja krenula je od Memorijalnog muzeja, a komemoracija je održana pred spomenikom Kameni cvijet. Nakon toga predstavnici preživjelih logoraša te državna, stranačka i izaslanstva udruga te predstavnici manjina položila su vijence i zapalili svijeće. Komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Sabora čije izaslanstvo je predvodio Željko Reiner, a u izaslanstvu su bili i Ante Sanader, Ivan Tepeš i Robert Podolnjak te brojni zastupnici, među kojima i Ermina Lekaj Prljaskaj, Mirko Rašković i Veljko Kajtazi. Izaslanstvo Vlade predvodio je premijer Tihomir Orešković, a uz njega su bili i Tomislav Karamarko, Božo Petrov te ministri Miro Kovač, Ante Šprlje, Predrag Šustar te Zlatko Hasanbegović.
Srpska pravoslavna crkva održala je 15-ak kilometara dalje, u selu Mlaka, liturgiju za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac. Prisustvovali su i predstavnici SNV-a na čelu s Miloradom Pupovcem, predstavnici Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, kao i Saveza antifašista. Na liturgiji je bio i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, javlja HRT.
– Ovdje sam u znak poštovanja prema žrtvama i njihovim potomcima ali i episkopima, mitropolitu i njihovim vjernicima – poručio je. – Svaka vrsta relativizacije bilo kojeg zločina veći je grijeh od onog kojega su počinili sami zločinci. To šalje poruku kako je zločin opravdan, samo je pitanje kako ga prezentirati – poručio je mitropolit zagreabačko-ljubljanski Porfirije. (Hina, Dalmacijanews)