Skip to content

EK vijesti 20. travnja 2016.

Upravljanje izbjegličkom krizom: izvješće Komisije o provedbi Izjave EU-a i Turske

European Commission 1

Komisija danas je oznanila izvješće o provedbi Sporazuma između EU-a i Turske u kojem je navedeno da je ostvaren primjetan napredak u provedbi Izjave. Šefovi država i vlada EU-a s Turskom su sklopili 18. ožujka 2016. sporazum o okončanju nezakonite migracije iz Turske u EU što će zamjeniti novo uspostavljeni zakoniti kanali za preseljenja izbjeglica u Europsku uniju. Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans izjavio je: „Prvi rezultat naše suradnje s Turskom širenje je poruke da je obraćanje krijumčarima loš odabir. U posljednja tri tjedna opaža se naglo smanjenje broja nezakonitih dolazaka, što se sad mora popratiti otvaranjem zakonitih kanala za preseljenje osoba kojima je potrebna zaštita. Premda je vidljiv dobar napredak u početnim fazama provedbe, Komisija će se nadalje zalagati za potpuno i pravodobno ispunjavanje svih elemenata Izjave EU-a i Turske, uključujući projekte za izbjeglice iz Sirije u Turskoj, postupak liberalizacije viznog režima te poštovanje zakona EU-a i međunarodnih zakona.“ Objavljeni su priopćenje za medije i dokument s najčešćim pitanjima te informativni članak o Instrumentu za izbjeglice u Turskoj. Opis stanja operativne provedbe sporazuma između EU-a i Turske dostupan je ovdje.  

Europski program sigurnosti: stvaranje uvjeta za uspostavu sigurnosne unije

Komisija danas predstavlja daljnje mjere kojima uspostavlja učinkovitu i sigurnosnu uniju EU-a. Mjere se temelje naEuropskom programu sigurnosti koji je predstavljen 28. travnja 2015. Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: „Terorizam ne poznaje granice. Nacionalna tijela nadležna su za unutarnju sigurnost, pa im se treba omogućiti neometana suradnja u sprječavanju terorizma i otkrivanju počinitelja kaznenih djela. U tu svrhu EU može i mora osigurati odgovarajući okvir i alate, ali rezultati će ovisiti prije svega o načinu na koji će ih države članice iskoristiti. Unutarnja sigurnost zajednička je odgovornost pa bi tijela za provedbu zakona u svim državama članicama trebala i razmišljati i djelovati europski.“ Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos dodao je: „Unutarnja sigurnost jedne države članice znači unutarnju sigurnost svih država članica.“ Objavljeni su priopćenje za medije i dokument s najčešćim pitanjima.

Zabrana monopola: Komisija Googleu uputila obavijest o utvrđenim činjenicama u vezi s operacijskim sustavom Android i njegovim aplikacijama

Europska komisija obavijestila je Google o svojem preliminarnom mišljenju prema kojem je navedeni poduzetnik zloupotrebljavao svoj vladajući položaj tako što je nametao ograničenja proizvođačima uređaja s operacijskim sustavom Android i pružateljima usluga pokretne mreže, čime je prekršio protumonopolna pravila EU-a. Preliminarno mišljenje Komisije kaže da je Google u pogledu mobilnih uređaja primijenio strategiju očuvanja i jačanja svojeg dominantnog položaja na području općeg internetskog pretraživanja. Prvo, jer iz njegove prakse proizlazi da je pretraživač Google Search predinstaliran i postavljen kao zadana, odnosno isključiva usluga pretraživanja na većini uređaja s operacijskim sustavom Android koji se prodaju u Europi. Drugo, čini se i da su te prakse postojećim i potencijalnim konkurentnim pretraživačima onemogućile pristup tržištu putem konkurentnih mobilnih preglednika i konkurentnih operacijskih sustava. Izim toga, izgleda da takve prakse štete i potrošačima jer guše konkurenciju i ograničuju inovacije u širem kontekstu pokretnih mreža. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak.

Europska komisija predložila ukidanje viza za ukrajinske državljane

Prijedlog je iznesen nakon što je Komisija u prosincu dala pozitivnu ocjenu pa se njime potvrđuje da je Ukrajina uspješno ispunila sva mjerila iz Akcijskog plana za liberalizaciju viznog režima (VLAP). Objavljeno je i priopćenje za medije.

Željeznički prijevoz: povijesnim sporazumom do boljih željezničkih usluga za putnike

Europska komisija pozdravlja dogovor koji su jučer navečer postigli Europski parlament i Vijeće ministara EU-a o četvrtom željezničkom paketu. Paketom će se kad bude donesen, dovršiti uspostava jedinstvenog europskog željezničkog prostora čime će se ostvariti program Komisije za pravednije i bolje povezano unutarnje tržište. Objavljeni su priopćenje za medije,memorandum i videozapis.

EUROSTAT: odluke o azilu u EU-u – države članice EU-a 2015. odobrile zaštitu za više od 300 000 tražitelja azila, više od polovice Sirijci

Dvadeset osam država članica Europske unije (EU) odobrilo je 2015. zaštićeni status za 333 350 tražitelja azila, što je povećanje od 72 posto u usporedbi s 2014. godinom. Od 2008. zaštićeni status u EU-u dobilo je više od 1,1 milijuna tražitelja azila. Cjelovito Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.