Gostovanje izložbe Muzeja grada Rijeke – Riječka industrijska priča u Muzeju Vojvodine

Izložba RIP – RIJEČKA INDUSTRIJSKA PRIČA u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu
od 20. travnja do 9. svibnja 2016.

rip plakat ns a4

Nakon gostovanja u Njemačkoj u gradu Neussu u ožujku 2016., izložba RIP – RIJEČKA INDUSTRIJSKA PRIČA otvara se 20. travnja 2016. u 13 sati i u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu kao nastavak dugogodišnje prijateljske suradnje ovih dvaju muzeja, koja je započela 2008. godine.

Riječka industrijska priča naziv je izložbe koja je u ožujku 2014. prvi put postavljena u Muzeju grada Rijeke. Ovom izložbom skrenuta je pozornost na važnost i bogatstvo riječke industrijske baštine, kao i na činjenicu da je njezino kulturno-industrijsko nasljeđe zapušteno, derutno i zapostavljeno. U sklopu velikih napora koji se čine na osmišljavanju optimalnog načina revitalizacije i prenamjene industrijskih postrojenja, izložba se nametnula kao iznimno bitna karika tog procesa, potičući adekvatnu promociju teme u široj javnosti.

Riječkom industrijskom pričom na jednom je mjestu predstavljena problematika napuštenih, ali i nekih još uvijek, barem djelomično, aktivnih industrijskih objekata u Rijeci. Projektu je prethodilo temeljito arhivsko istraživanje, terenski rad i analiza poznatih i novootkrivenih podataka o riječkoj kulturno-industrijskoj baštini. Izložba riječkih industrijskih ostataka prikazana je kroz okular fotografa Stanislava Beličke, a dodatno ju je obogatio videomaterijal Kristijana Vučkovića te namjenski skladana glazbena podloga Josipa Maršića i Zorana Medveda.

Izložbu u Novom Sadu otvorit će direktorica Muzeja Vojvodine dr. Agneš Ozer i ravnatelj Muzeja grada Rijeke mr. sc. Ervin Dubrović.
Otvorenju će prisustvovati kustosica izložbe i povjesničarka umjetnosti Ema Aničić te autor fotografija o industrijskoj baštini Rijeke Stanislav Belička.