Najava završne svečanosti 5-ih Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” u Križevcima

Završnica 5. Susreta hrvatskog dječjeg duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” održava se u Križevcima u subotu 23. travnja 2016.

Dječji Kranjčić plakat

Peti Susret Kranjčićevog dječjega duhovnoga stvaralaštva održavat će se u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima, svečanost će počet u 10.00 sati predstavljanjem zbornika „Vatra dominikanske riječi”, javnom izvedbom najuspjelijih književnih radova, otvorenjem izložbe najuspjelijih likovnih radova „Ljubav prema istini” uz dodjelu nagrada. Od 13.30 sati profesorica Ljilja Vokić i učitelj Ozren Bogdanović u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održat će se razgovorni okrugli stol „Kršćanske vrjednote u dječjem stvaralaštvu”, a od 14.30 sati planira se turistički obilazak Križevaca.

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacijinoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sam pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle – Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” koji će ove godine biti održan osmi put. Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić” želi se potaknuti stvaranje ovodobnih dječjih duhovnih književnih izraza (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrjednotama. Organizatori su za temu ovogodišnjeg petoga natječaja predložili dominikansku riječitost i identitet svetog Dominika. Naročito stoga, jer se ove godine u Katoličkoj Crkvi u Hrvata obilježava i proslavlja jubilej 800 godina Reda propovjednika (dominikanaca), a pritom se predstavlja njihova snaga R(r)iječi i sveti Dominik.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2015., pristiglo je 156 književnih i 104 likovna rada iz ukupno 66 škola iz cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javio se 151 učenik iz 47 škola uz 17 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Natječaj je obuhvaćao tri žanra (poezija, proza, igrokaz) pa je pristiglo 90 pjesama, 55 proznih radova i 11 igrokaza. Na likovni natječaj javio se 91 učenik iz 36 škola uz 13 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic, dok su članovi stručnog ocjenjivačkog povjerenstva za likovni natječaj bili u sastavu Sanja Tomić, predsjednica, Vojmil Žic i Tomislav Buntak koji su odlučili koji će se radovi naći izloženi na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 23. travnja 2016. Na kojoj će biti nagrađeno 20 radova, i to 14 književnih i 6 likovnih radova (3 glavne i 3 dodatne nagrade u žanru poezije, 3 glavne i 2 dodatne nagrade u žanru proze, 3 glavne nagrade u žanru igrokaza, 3 glavne i 3 dodatne nagrade u kategoriji likovnih radova), 14 će književnih radova biti javno izvedeno, a 24 likovna rada bit će izložena na prigodnoj izložbi „Ljubav prema istini”. Za objavu u zborniku „Vatra dominikanske riječi” stručno je povjerenstvo izabralo 64 književna i 24 likovna rada.

Organizatori 5. Susreta hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” su Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”. Pokrovitelji su Ministarstvo znanosti, izobrazbe i športa, Hrvatska dominikanska provincija, Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, pokrovitelji su nagrada Glas Koncila (koji je i nakladnik zbornika), Alfa, Verbum i Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato”, a pokrovitelj dodatnih nagrada je Naklada Ljevak.

Organiziranju Susreta doprinjele su križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Sestre dominikanke Kongregacije svetih anđela čuvara, Dječji vrtić „Blažena Hozana Kotorska” Zagreb, Pučko otvoreno učilište Križevci, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci, Srednja škola „Ivan Seljanec” Križevci, Turistička zajednica Križevci, Zvečevo d. d. i roditelji djece OŠ Ljudevita Modeca.

11

22

33

44