Skip to content

EK vijesti 15. travnja 2016.

Početak sveeuropske kampanje promicanja održivog rada i zdravog starenja

European Commission 1

Danas 15. travnja u Bruxellesu su Europska komisija i Europska agencija za sigurnost i zdravstvo u suradnji s Nizozemskom koja je predsjedavajuća EU pokrenule dvogodišnju radnu sveeuropsku kampanju: Zdrava radna mjesta za radnike svih dobi, što je najveća svjetska kampanja promicanja održivog rada, sigurnosti i zdravlja na radu u kontekstu sve starijih radnih osoba. Kampanja je usmjerena na europske tvrtke (javne i privatne), pritom ih potiče na zaštitu zdravlja radnika do umirovljenja pa i nakon toga. Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radnih osoba Marianne Thyssen naglasila je aktualnost baš te teme: „Ova je kampanja od iznimnog značaja, jer se baš sad odvijaju bitni razgovori o budućnosti sigurnosti i zdravlju na radu u Europskoj uniji. Sad je trenutak da se u Europi pobrinemo za potrebe budućih radnih mjesta i onih koji tek ulaze u svijet rada. Radna mjesta koja se uzimaju u obzir zdravstveni su problemi sve starijih radnih osoba i dugoročno su produktivnija. To je dobro i za radnike i za tvrtke.“ Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije,memorandumu i na web-stranici kampanje. Konferencija za medije održana je danas ujutro i može se pogledati na servisu EbS.

EUROSTAT: veljača 2016. – suficit u međunarodnoj trgovini robom u europodručju 19,0 milijardi eura, u području EU28 3,0 milijardi eura

Prva procjena vrjednosti robe izvezene iz europodručja (EA19) u ostatak svijeta u veljači 2016. iznosila je 163,5 milijardi eura, što je povećanje od 1 posto u odnosu na veljaču 2015. (161,4 milijarde eura). Uvoz iz ostatka svijeta iznosio je 144,4 milijardi eura, što je povećanje od 2 posto u odnosu na veljaču 2015. (141,5 milijardi eura). Zbog svega navedenog, u veljači 2016. u europodručju je zabilježen suficit od 19,0 milijardi eura u trgovini robom s ostatkom svijeta, dok je u veljači 2015. suficit iznosio 20,0 milijardi eura. U veljači 2016. trgovina unutar europodručja povećala se na 141,0 milijardi eura, što je povećanje od 3 posto u odnosu na veljaču 2015. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

NAJAVE

Najnovije vijesti sa sudjelovanja Europske komisije na proljetnim sastancima MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, uključujući sastanke ministara financija skupine G20 i guvernera središnjih banaka

Proljetni sastanci Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke

Predsjednik Juncker održat će govor na središnjem zbivanju kojeg organizira Svjetska banka „Prisilno raseljavanje: globalni razvojni izazov“. Očekuje se da će povjerenik Mimica objaviti doprinos od 14 milijuna eura pomoći EU-a višedonatorskoj zakladi kojom upravlja Svjetska banka.

Kalendar Tjedne aktivnosti povjerenika

Predstojeći događaji u Europskoj komisiji