O izložbi Zlatana Vrkljana u karlovačkoj Galeriji “Vjekoslav Karas”

5. PLAKAT VRKLJAN

Zlatan Vrkljan: Zagrebačka škola u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu do 18. svibnja 2016. godine

5. PLAKAT VRKLJAN

Na otvorenju izložbe govorio je akademik Tonko Maroević koji je istaknuo da izložba Zagrebačka škola ima sintezni karakter individualnog izraza, uronjenoga u zakonomjernu podlogu najviših tekovina odabranoga medija, te da predstavlja i svojevrsnu apologiju slikarstva u izmijenjenim i relativizirajućim uvjetima novog milenija

Akademik Zlatan Vrkljan (1955., Zagreb) jedan je od naših najuvaženijih slikara. Diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Šime Perića na ALU u Zagrebu, nakon čega je suradnik majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera te nastavnik na ALU u Zagrebu. Značajan trag ostavio je kao inicijator i voditelj zagrebačke galerije Arteria od 1994. do 1999. godine. Predstavljao je Hrvatsku na 48. Venecijanskom bijenalu (1999.), godine 2007. nagrađen je državnom „Nagradom Vladimir Nazor“.

Zlatan Vrkljan je opus izgradio je promišljanjem i preispitivanjem umjetničkog (slikarskog) djelovanja i njegovog smisla. Poticaj za ciklus Zagrebačka škola pronašao je u hrvatskoj slikarskoj tradiciji. Tonsko slikanje akcentuirano plemenitim kolorističkim akcentima, slikarska je metoda „zagrebačke škole“, tj. slikara stasalih između dva rata (Gabrijel Stupica). Najnoviji ciklus slika Zlatana Vrkljana svjesno je istraživanje vitalnosti ove klasične slikarske metode i načina slikarskog razmišljanja ali i njezino sažimanje te afirmacija u figurativnim temama (pejzaž, mrtva priroda, animalizam, autoportet, portret, grupni portret) na manjim i velikim formatima, ali i u apstrakciji. Učinak je istodobno monumentalan i intiman, univerzalan i specifičan, dostojanstven i potresno ljudski, u predgovoru izložbi ističe kustosica izložbe Antonija Škrtić.

Uz izložbu je tiskan dvojezični katalog s reprodukcijama izloženih djela i uvodnim esejima akademika Tonka Maroevića i Antonije Škrtić. Katalog i ostale publikacije izložbe opremljene su fotografijama Luke Mjede, a oblikovao ih je akademski slikar Robert Šimrak.

Prigodom otvorenja izložbe predstavljen je i autorski plakat izložbe s numeracijom i potpisom autora, kojim je Gradski muzej Karlovac upotpunio ponudu muzejske trgovine.

U okviru izložbe pripremljen je bogati likovno – kreativni program pod vodstvom Iris Poljan, stručna vodstva, te u suradnji s Natašom Pavlović (Gimnazija Karlovac) radni listić za učenike srednjih škola.