Skip to content

EK vijesti 6. travnja 2016.

Komisija predstavlja mogućnosti reforme zajedničkog europskog sustava azila uz razvoj sigurnih i zakonitih načina dolazaka u Europu

European Commission 1

Europska komisija donijela je komunikaciju kojom je započeo postupak reforme zajedničkog europskog sustava azila kojom se iznose mogućnosti za pravedan i održiv sustav raspodjele podnositelja zahtjeva za azil među državama članicama, daljnje usklađivanje postupaka i normi u području azila kako bi se ujednačili uvjeti u cijeloj Europi i tako smanjio utjecaj čimbenika koji privlače podnositelje zahtjeva u svrhu smanjenja sekundarnih kretanja ali i jačanje mandata Europskog ureda za podršku azilu (EASO). Istodobno, Komisija iznosi mjere za osiguravanje sigurnih i dobro organiziranih načina zakonite migracije u Europu. Objavljeni su priopćenje za medije kao i informativni članci o zajedničkom europskom sustavu azilazakonitoj migraciji i dublinskom sustavu.

Europska komisija donijela Komunikaciju o jačim i pametnijim informatičkim sustavima za granice i sigurnost uz prijedlog uredbe o uspostavi sustava ulaska/izlaska

Europska komisija danas je donijela Komunikaciju o jačim i pametnijim informatičkim sustavima za granice i sigurnost u kojoj se iznose mogućnosti poboljšavanja upravljanja vanjskim granicama i unutarnjom sigurnošću u EU-u upotrebom postojećih i budućih informacijskih sustava. Današnjom Komunikacijom započinje proces strukturski poboljšane EU-ove arhitekture upravljanja podatcima, potpuno usklađen s temeljnim pravima, naročito u pogledu zaštite osobnih podataka. Objavljena su priopćenja za medije o Komunikaciji i prijedlogu uredbe uz dokument s najčešćim pitanjimaInformativni članak o sustavu ulaska/izlaska dostupan je ovdje.

Sigurnost: EU snažnije reagira na hibridne prijetnje

Europska komisija i visoka predstavnica danas su donijele zajednički okvir usmjeren na suprotstavljanje hibridnim prijetnjama čime se jača otpornost EU-a, njegovih država članica i partnerskih država, uz istodobno intenziviranje suradnje s NATO-om u borbi protiv tih prijetnji. Okvir je u skladu s političkim smjernicama predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera koji je istaknuo da „moramo raditi na snažnijoj Europi i kad je riječ o pitanjima sigurnosti i obrane“. Konkretno, nadovezuje se na Europski program sigurnosti koji je Komisija donijela u travnju 2015., a i na sektorske strategije kao što su Strategija EU-a za kibernetičku sigurnostEuropska strategija energetske sigurnosti i Strategija Europske unije za sigurnosnu zaštitu u pomorstvu. Objavljeni su priopćenje za medije i memorandum.

Energetska unija: EU ulaže u infrastrukturu zbog uklanjanja uskog grla između tržišta plina na Iberskom poluotoku u odnosu na ostatk Europe

U prisutnosti povjerenika EU-a za klimatsku i energetsku politiku Miguela Ariasa Cañetea danas su potpisana dva sporazuma o bespovratnim sredstvima u vrjednosti od 5,6 milijuna eura namijenjena studijama koje su neophodne za početak radova na plinovodu Midcat. Tim će se plinovodom povećati postojeći interkonekcijski kapacitet između francuskog i španjolskog plinovodnog sustava, koji će omogućiti daljnji dvosmjerni protok plina između te dvije države. Dodatne informacije o energetskoj uniji dostupne su ovdje.

Zabrana monopola: Komisija kaznila Riberebro s 5,2 milijuna eura zbog sudjelovanja u kartelu pri prodaju konzerviranih gljiva

Europska komisija utvrdila je da je španjolska tvrtka za proizvodnju i prodaju konzerviranog i svježeg povrća Riberebro više od godinu dana sudjelovala u kartelu usmjerenom na usklađivanje cijena i raspodjelu kupaca konzerviranih gljiva u Europi pa mu je odredila kaznu od 5 194 000 eura. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Eurostat: gotovo tri četvrtine osoba u EU-u u dobi od 25 do 64 godine smatraju se zdravima

Oko tri četvrtine osoba u dobi od 25 do 64 godine koje žive u Europskoj uniji (EU) svoje zdravstveno stanje smatra vrlo dobrim ili dobrim, nešto manje od 20 posto zadovoljavajućim, a manje od 7 posto lošim ili vrlo lošim. Stupanj izobrazbe bitan je socioekonomski faktor i kao takav utječe na zdravstveno stanje: dok tek nešto više od 60 posto stanovništva EU-a u dobi od 25 do 64 godine s niskim stupnjem izobrazbe svoje zdravstveno stanje smatra vrlo dobrim ili dobrim, taj se postotak u stanovnika s tercijarnim izobrazbom penje do 85 posto. Takav je uzorak zabilježen u svim dobnim skupinama između 25 i 64 godine.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji