Skip to content

Predsjednik HAZU govorio na proslavi Dana Hrvatske dominikanske provincije

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u ponedjeljak 4. travnja na proslavi Dana Hrvatske dominikanske provincije održanoj u samostanu Kraljice svete Krunice u Zagrebu u sklopu proslave velikog jubileja 800. obljetnice Dominikanskog reda

dan provincije

U svom je govoru akademik Kusić istaknuo da su Katolička crkva i Akademija kao najviša hrvatska znanstvena, kulturna i umjetnička institucija imale važnu ulogu u izgradnji hrvatskog nacionalnog identiteta i duhovne baštine hrvatskog naroda. Podsjetio je da su pokrovitelji Akademije u njenoj prošlosti bili đakovački i srijemski biskup Josip Juraj Strossmayer i zagrebački nadbiskup Antun Bauer, dok je danas redoviti član HAZU ugledni crkveni povjesničar akademik Franjo Šanjek, ujedno i tajnik Razreda za društvene znanosti.

Akademik Kusić odao je priznanje dominikancima koji su na hrvatske prostore došli još za života svetog Dominika 1221. kada je utemeljitelj Dominikanskg reda u Hrvatsku poslao svog bliskog suradnika Pavla Dalmatinca, profesora na Bolonjskog sveučilištu. „Dominikanci su svojim samostanima pokrili čitav hrvatski teritorij i dali značajne doprinose ne samo vjerskom, nego i znanstvenom, kulturnom i društvenom razvoju Hrvatske“, kazao je akademik Kusić. Spomenuo je pritom blaženog Augustina Kažotića, zagrebačkog biskupa koji je završio studij na Sorboni u Parizu te početkom 14. stoljeća u Zagrebu utemeljio katedralnu školu, prvi viši studij u Hrvata, kao i prvi hospicij. Podsjetio je i na osnutak dominikanskog Generalnog studija u Zadru 1495., prvog sveučilišta u Hrvatskoj. „Svojim djelovanjem i utjecajem dominikanci su proželi cijeli niz hrvatskih institucija i imali velik utjecaj na europeizaciju hrvatskog prostora i njegovo uključivanje u tijekove europskog razvoja, posebno u kulturi. Povijest dominikanaca je stoga integralni dio hrvatske povijesti, a njihovo djelovanje dio je hrvatske kulturne baštine“, poručio je akademik Kusić.

See also  Naplata alimentacije od baka i djedova neće se događati automatizmom