Premijer Orešković na CIRAZ konferenciji: Usvajanjem S3 strategije, otvorili smo mogućnost povlačenja 664 milijuna eura

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sudjelovao je danas, u Dubrovniku, na konferenciji „CIRAZ 2016: Harnessing Innovation to Drive Economic Growth – The Ron Brown Legacy“

DUkonferencija

Obraćajući se sudionicima Konferencije, predsjednik Vlade istaknuo je da inovacije pokreću moderan svijet i da Hrvatska mora naći načina da se aktivnije uključi u taj svijet, pokretan istraživanjem, tehnološkim napretkom i inovacijama

Ističući da Hrvatska nije našla najbolji odgovor na tešku ekonomsku krizu koju je prošla, premijer Orešković kazao je da je posao ove Vlade postaviti temelje za dugoročni i održivi gospodarski rast i razvoj društva, što se planira napraviti strateškim pomacima i ključnim inicijativama u nekoliko ključnih područja. Pri tome je naglasio da su prioriteti fiskalna konsolidacija, povećanje kreditnog rejtinga i vraćanje povjerenja investitora, zatim ubrzanje ekonomskog rasta i reforme u javnom sektoru.

„Svjesni smo značaja i uloge znanosti, istraživanja i razvoja, tehnološkog napretka i inovacija i tome namjeravamo posvetiti osobitu pažnju“, rekao je predsjednik Vlade i dodao kako smo u tom području usklađeni s Europskom unijom koja u novoj financijskoj perspektivi od 2014. do 2020. prepoznaje inovacije kao jedan od ključnih pokretača ekonomskog rasta i razvoja.

Iako Hrvatska ima dugu tradiciju inovacija, od Tesle, Penkale, padobrana, torpeda, a u novije vrijeme sms-parkinga, azitromicina, bežičnog prijenosa enegrije i najbržeg električnog automobila na svijetu, ipak zaostajemo za usporednim zemljama po ulaganjima u istraživanje i razvoj. Mnogi su razlozi za ovo zabrinjavajuće zaostajanje, rekao je premijer Orešković navodeći, kao glavne razloge, manjak investicija, nedovoljan fokus na inovacije, osobito u fazi primjene inovacija u stvaranju nove vrijednosti. „Hrvati su dobri inovatori, ali tamo gdje zapinje je primjena inovacija u proizvodnim procesima, transformacija dobre ideje u proizvod, u tržišni uspjeh“.

Svjesna svih ovih problema, Vlada je usvojila važnu Strategiju pametne specijalizacije (Smart Specialization Strategy, S3) – stratešku inicijativu čiji je cilj stvaranje efikasnog eko sustava za inovacije. Razvoj S3 strategije je u skladu s europskom vizijom Europe 2020 i ključni je uvjet za povlačenje sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Prihvaćanje ovog dokumenta otvara mogućnost povlačenja 664 milijuna eura iz Operativnog fonda za koheziju i konkurentnost, koji će biti usmjereni na povećanje istraživačkog potencijala te povećanje konkurentnosti gospodarstva kroz istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije.

Premijer Orešković kao glavni cilj Strategije istaknuo je jačanje ekonomskog rasta i otvaranje radnih mjesta kroz bolju suradnju gospodarstva i znanstveno-istraživačkog sektora. „Tu vidimo veliki prostor za pametan, inkluzivan i održiv rast baziran na našim kompetitivnim prednostima, teritorijalnom i ljudskom kapitalu i potencijalu za daljnji napredak i izvrsnost“.

Strategija pametne specijalizacije odabrala je tematska područja: zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, transport i mobilnost, sigurnost te hrana i bio-ekonomija. Ta područja nisu sektori niti tehnologije, nego područja na koja se mogu aplicirati aktivnosti istraživanja i razvoja, što je novi koncept razvoja u kojem se jače povezuju istraživački potencijali i ekonomija.

„Smatramo da smo prihvaćanjem ovog strateškog okvira, zajedno s alokacijom sredstava iz EU fondova, postavili efikasan institucionalni okvir za inovacije koji će prepoznati i njime se koristiti svi uključeni u inovacijski lanac vrijednosti“, rekao je predsjednik Vlade. Dodao je da će važan element sustava inovacija biti i danas predstavljeni Centar za industrijski razvoj. „Naš je cilj ponovo pozicionirati Hrvatsku kao zemlju iz koje dolaze značajne inovacije koje popravljaju kvalitetu života“, zaključio je predsjednik Vlade Tihomir Orešković. vlada.gov.hr