Kriminalisti: Zlato i novac ukradeni iz policije vjerojatno potječu od kaznenog djela

Dok policija i tužiteljstvo zbog interesa istrage još šute o provali u sjedište zagrebačke kriminalističke policije iz kojeg su nepoznati lopovi prema neslužbenim podacima ukrali dva kilograma zlata i 280 tisuća eura, kriminalisti pretpostavljaju da se radi o uduzetim predmetima iz istrage kao i da je motiv te drske pljačke financijska korist, a ne uništavanje dokaza

0df81

Kriminalist Željko Cvrtila smatra da su ukradeni zlato i novac dokazni materijal. Za motiv pljačke kaže da je očito financijske prirode, a ne uništavanje dokaza jer se s oduzimanjem predmeta iz istrage ne bi ništa postiglo s obzirom da ostaju potvrde o njihovom oduzimanju.

“Nitko na sud ne donosi novce i zlato nego potvrde o oduzetim predmetima”, kazao je Cvrtila koji je svojevremeno bio i pomoćnik ravnatelja policije.

Cvrtila kaže da je zgrada u kojoj se nalazi sjedište zagrebačke kriminalističke policije relativno dobro osigurana, ali očito ne potpuno.

“Ona ima određeni vid tehničke zaštite koliko sam upoznat – ima video nadzor, ali nema očito alarmne sustave. Što se tiče tjelesne zaštite znamo da su na ulazu policajci, ali je pitanje koliko oni često, posebno noću, obiđu zgradu i provjere spordne ulaze”, rekao je Cvrtila.

Upitan je li mu poznat slučaj da je policija opljačkana, kaže da ima slučajeva kada se dogode provale u prostorije u kojima su čuvaju predmeti oduzeti u kriminalističkom istraživanju. Tada je motiv pokušati uništiti dokaze, no ovdje je očito financijske prirode jer su ukradeni novac i zlato, kazao je Cvrtila.

Prisjetio se kako je u Hrvatskoj zabilježn slučaj da je lopov ušao u policijsku zgradu u Petrinjskoj ulici gdje je policajcima ukrao službene značke i novčanike. “Vrlo brzo je to bilo riješeno, ali je to isto tako bio propust u sigurnosti”, dodao je.

Zagrebački privatni detektiv i krminalist Goroslav Šmaguc pretpostavlja također da su stvari ukradene iz policijskog sefa bile oduzete u nekom kaznenom postupku. Ta drska krađa za policiju, zaključuje Šmaguc, po mjestu i načinu izvršenja nije nimalo ugodna.

Zagrebačka policija potvrdila je tek da je provaljeno u zgradu policije, ne iznoseći nikakve druge detalje o tom slučaju, dok je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo objavilo da vodi očevidom koji se obavlja u prostorijama Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj 98. “S obzirom na fazu postupanja, nismo u mogućnosti iznijeti više informacija”, navodi tužiteljstvo.

Po tvrdnjama Jutarnjeg lista, policija je jutros otkrila da je sef u sjedištu kriminalističke policije u Heinzelovoj prevrnut, a nepoznati provalnici iz njega su ukrali dva kilograma zlata i 280.000 eura.

Lopov ili više njih, piše list, došli su do drugog kata preko požarnjih stepenica, a zasad nije poznato jesu li uz novac i zlato otuđeni i povjerljivi dokumenti. (Hina)