Premijer Tihomir Orešković u Vukovaru je nakon razgovora s poduzetnicima i predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti izjavio je kako investitor s Bliskog istoka traži 10.000 hektara zemljišta u Slavoniji za suradnju i otkup primarnih proizvoda od postojećih OPG-ova i poljoprivrednika

H201603

“Riječ je o investitoru s Bliskog istoka. Danas sam iskoristio priliku da taj prijedlog stavim na stol i da vidimo možemo li posložiti model kojim bismo mogli ujediniti poljoprivredno zemljište. Može to biti i 5.000, a ne 10.000 hektara. Možda bi nam kroz klastere tu mogla pomoći EU, a i Vlada subvencijama da, kada nam dođe investitor, možemo reći – evo spremni smo”, izjavio je Orešković nakon sastanka s poduzetnicima i predstavnicima lokalne samouprave i uprave s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Premijer je napomenuo kako u Hrvatskoj postoji 800.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje se uopće ne koristi te da treba pronaći modele kako bi se to zemljište stavilo u uporabu.
“Razgovarali smo i o pomoći gospodarstvu. Spomenuli smo fond od 500 milijuna eura, uz pomoć kojega bismo investitorima olakšali dolazak do kreditnih sredstava i početnog kapitala”, rekao je Orešković.

Premijer je kao jednu od tema razgovora spomenuo i javnu nabavu. “Rekli su mi da je to katastrofa kod nas. Mislim da je to prekomplicirano i sada radimo na zakonu kako bismo javnu nabavu pojednostavnili”, kazao je.

Susret premijera Tihomira Oreškovića s poduzetnicima i predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti središnji je događaj dvodnevnog boravka premijera u Vukovarsko-srijemskoj županiji tijekom kojega će obići i nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako bi se izravno upoznao s problemima poljoprivrednika. vlada.gov.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.