I prije nego li je kalendar službeno označio početak proljeća, alergijski su ga veterani već nanjušili, ali doslovce. Mnogi danas pate od peludne groznice, a svi alergičari vrlo dobro znaju da su simptomi frustrirajući i veoma iscrpljujući. Je li ublažavanje i prirodno liječenje alergije moguće?

djevojka 14409

Peludna groznica (polenoza), odnosno alergijski rinitis i sezona alergije noćna je mora za sve one koji su simptome propustili detektirati na vrijeme. U modernom svijetu organizam je postao osjetljiv na vanjske podražaje poput peludi, perja, grinja, prašine, nekih lijekova, životinjske dlake i razne kemikalije.

Alergija ili prehlada?

Kao i u svijetu i u Hrvatskoj svaki treći čovjek pati od sezonskih alergija. Zbog vrlo sličnih simptoma alergijski se rinitis lako može zamijeniti s prehladom. Sigurno znate nekoga tko je prvi puta dobio simptome rinitisa i još nije siguran radi li se o alergiji ili prehladi.

Alergija se može razviti u najranijoj životnoj dobi. Ukoliko se primijete simptomi kao što su kihanje, kašljanje, svrbež, curenje iz nosa i ako nema temperature duže od tjedan dana, svakako treba posjetiti liječnika koji će onda testiranjem iz krvi moći ustanoviti radi li se o nekoj alergiji. Iznimno je važno alergiju liječiti i ‘držati pod kontrolom’, jer ne liječenje može vrlo lako zakomplicirati bolest.

Prirodno liječenje alergije

No, osim standardnih mjera koje se poduzimaju kako bismo smanjili ulazak alergena u životni prostor, poput provođenja manje boravka na otvorenom, čestog pranja kose kako bismo isprali pelud i druge alergene, otvaranja i zatvaranja prozora u određeno doba dana, postoje antihistaminici koji ublažavaju simptome. Oni mogu biti u lijekovima ili prirodni.

Histamin

Histamin je poznat kao pokretač akutnih alergijskih reakcija kod ljudi. Za alergijsku reakciju odgovoran je pojačano osjetljiv imunitet koji se aktivira pri doticaju s određenim tvarima, tzv. alergenima (tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju). Organizam osjetljiv na specifične alergene reagira pojačanim lučenjem histamina, koji izaziva oticanje sluznice i druge alergijske tegobe. Histаmin širi uskе kаpilаrе nа mеmbrаni i timе sе pоvеćаvа prоtоk krvi koji uzrоkuје оtеklinе i kоngеstiјu (оticаnjе). Аlеrgеni uzrоkuјu dа bijela krvnа zrncа pоčnu prоizvоditi аlеrgiјskа аntitijеlа IgЕ (imunоglоbulin). IgЕ mоlеkulе putuјu krvоtоkоm, dоk sе nе pоvеžu sа bаzоfilimа, kојi su glаvnо sklаdištе histаminа i sеrоtоninа. IgЕ аntitijеlа zаtim izаzivајu pоvеćаnu prоpusnоst kаpilаrа, а vоdеnаstа tеčnоst iz krvi ističе i pоčinjе curеnjе nоsа, kihаnjе, suzеnjе оčiјu i zаčеpljеnоst nоsа.

Kako bi se moglo ispitivati djelovanje histamina, sintetiziran je i laboratorijski još 1907. godine, a dobio je ime po grčkoj riječi ‘histos’ što znači tkivo. Odgovoran je i za nastanak urtika na koži zbog izlaska tekućine i staničnih elemenata u potkožje, što izaziva edem, crvenilo i svrbež.

Kod lakših oblika bolesti koriste se nesedirajući antihistaminici u obliku tableta, a kod težih se dodaju sprejevi topičkih kortikosteroida. No, na tržištu postoje i brojni prirodni pripravci protiv alergija, a među najpopularnijima su eterična ulja. Ne reagiraju svi ljudi isto na određeni pripravak, no kako bismo ublažili simptome alergije neće biti teško probati ih sve i naći upravo onaj koji najviše odgovara Vama i Vašoj alergiji.

Prirodni antialergici

Đumbir: Poznat kao antialergik, pomaže u smanjenju izlučivanja sekreta. Prirodni je antihistaminik, prirodno potiče imunitet i organizam štiti od različitih utjecaja polena koji cirkulira u zraku. Polen je taj koji iritira i koji je uglavnom odgovoran za mnoge alergije.

Jabučni ocat: Njegova sposobnost da smanjuje nakupljanje sluzi i čisti limfni sustav djeluje relaksirajuće za alergije.

Divlji krastavac: Korišten kao lijekovita biljka više od 2000 godina oko Sredozemnog mora i sjeverne Afrike, ali i u Dalmaciji. Sok plodova krastavaca koristi se i u službenoj medicini zbog svog jakog protuupalnog djelovanja.

Zeleni čaj: Zbog polifenola i jakog antioksidansa epigalokatehina snižava razinu histamina u krvi.

Vitamin C: Jača prirodnu obranu tijela od prekomjernog lučenja histamina koji se kod alergije oslobađa. Može za 30 posto smanjiti izlučivanje histamina.

Kalcij: Stabilizira pričuvne stanice histamina te tako smanjuje izlučivanje tog hormona koji uzrokuje svrbež.

Kvarcetin: Kralj flavonoida, djeluje antihistaminski, a preporučuje se za liječenje peludne groznice i drugoih alergija. koji stabilizira masne stanice kako bi ih očuvao od otpuštanja histamina. Također je i snažan antioksidans koji smanjuje upalu. Najbolje je da se koristi dugotrajno , a 4-6 tjedana prije početka sezone alergije kako bi spriječilo simptome.

Plava riba (skuša, sardina, tunjevina, lolos): Bogata omega 3 masnim kiselinama koju bi trebalo konzumirati što češće jer ima protuupalna svojstva.

Sjemenske suncokreta: Zbog vitamina E i minerala selena smanjuju upalnu rekaciju organizma i djeluju antioksidativno.

List koprive: Prirodni antihistamin koji može biti veoma učinkovit jer prirodno blokira proizvodnju histamina u tijelu.

Ulje Crnog kima: Crni kim spada među najljekovitije biljke. Ima snažna imunomodulatorna svojstva, što znači da uravnotežuje imunitet, a ujedno je i jak antihistaminik. Počnite ga koristiti prije sezone alergija, da bi se organizam na vrijeme pripremio. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma, pa čak i potpunog izlječenja.

Probiotici: Poznato je da zdravlje počine u crijevima. Novo istraživanje pokazuje prisutnost korisnih bakterija probiotika u crijevima sa smanjenom učestalošću alergija.
Prije nego se odlučite koristiti prirodne antialergike u esencijalnim uljima svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. izvor: lijecnik.hr