Skip to content

Najava izložbe: BURE BARUTA #5

U osječkoj Galeriji Kazamat će se u subotu, 02. travnja, s početkom u 19 sati održati otvorenje izložbe BURE BARUTA 5, autora Josipa Brandisa, Krunoslava Dundovića i Nataše Vuković

unnamed5

Josip Brandis
Paper polis Josipa Brandisa instalacija je nastala za vrijeme njegova boravka na ljetnoj rezidenciji u Budimpešti. Polis je pojam iz antičke Grčke. Obično se prevodi kao općina, grad-država ili samo država. Aristotel je polis definirao kao zajednicu ljudi i mjesta sa svrhom boljeg i slobodnog života. Pojam polis iskorišten je za naziv rada jer podsjeća na umanjenu verziju grada – polisa. Brandis vlastiti imaginarni „polis“ oblikuje na pod. Isprva je to bio pod ateljea u kojem je radio, dok je sada u pitanju galerijski pod. Igrajući se papirima i bušeći njihove površine, Brandis otvara prozore kroz koji žitelji grada, odnosno građani „polisa“ dobivaju priliku otkriti svijet i možda izaći iz špilje u koju ih je stjerao njihov povijesni zemljak Platon u usporedbi iz djela „Država“ (VII, 1).

Krunoslav Dundović
Dundović izlaže Skrivene prostore. Njihova je topografija izmišljena i ne pripada našoj stvarnosti, nego materijalizira djelić autorove osobne stvarnosti. On svoju stvarnost apstrahira odustajući od deskripcije, jasnog vizualiziranja i potrage za detaljima. Dovoljna je tek naznaka prostora i elemenata u njemu s neskrivenom dozom oslanjanja na animaciju. U grafičke su radove Krunoslava Dundovića iz serije Skriveni prostori uključeni brojni parametri koji ukazuju kako se radi o autoru koji na krajnje promišljen način pristupa grafici koja sama po sebi ne pripada području „stabilnijih“ medija budući da konačni otisak ovisi i o faktorima ne koje se ne može uvijek u potpunosti utjecati. Uz promišljeni pristup ne izostaje i sklonost eksperimentu te pokušaj autorskoga ulaženja u imanentne strukture ovih djelā koja „preegzistiraju“ i koja je Dundović, kako sam kaže, „samo trebalo materijalizirati, odnosno učiniti ih vidljivima, vizualizirati.“

Nataša Vuković
Ciklus Komercijalizacija straha sastoji se od 3 cjeline slika. Jedan se bavi prirodom, drugi čovjekom, a treći zvijerima. Slikane su uljem i epoksijem na medijapanu. Osnovna je ideja propitivanje materije i njene trajnosti te simbioze prirodnoga i umjetnog, života i smrti. Premda ga pokušava sakriti, Vuković u isto vrijeme i ogoljuje sadržaj. Ideja je proizašla od pokrivanja tj. umatanja plastičnom ambalažom i „izviranja“ onoga što je ispod. Najlon kao nerazgradiv materijal pod kojom tijelo poprima apstraktne forme i izgled mrtvoga koje, možda na malo morbidan način, ipak djeluje privlačno. Pokrivanje kao skrivanje, a ujedno i egzibicionizam, Vuković prikazuje kroz seriju autoportreta. Jesu li naši strahovi originalno naši ili su društveno producirani? Što oblikuje naše strahove? To su samo neka pitanja na koja autorica želi vizualno odgovoriti sukobljavajući se ujedno sa svojim strahovima. Tržišni je sustav nadopunioi proširio čovjekov(e) strah(ove): preparati za pomlađivanje – za strah od starenja; lijekovi – za anksioznost; zabava, noćni život i društvene mreže na internetu – za strah od samoće; šminka, auti, odjeća – za strah od neprihvaćanja itd. Međutim, pokušaj imaginarnoga rješavanja spomenutih strahova rezultira razvojem novih.

HDLU Osijek već je petu godinu uzastopce raspisuje interni natječaj za izložbu pod nazivom „Bure baruta“, a namjenjen je mlađim i novim članova društva. Na izložbi sudjeluje troje umjetnika predstavljajući se sa samostalnim i cjelovitim izložbenim koncepcijama. Ovom se izložbom mlađoj i nadolazećoj generaciji perspektivnih umjetnika nastoji dati prilika i mogućnost za samostalno izlaganje. Dosadašnja iskustva pokazuju kako je ne mali broj izlagača kojima je izložba u sklopu „Bure baruta“ bila inicijacijska „eksplozija“ njihova dotadašnjeg umjetničkoga rada te smjerokaz u daljnjim samostalnim izlagačkim pothvatima. Potreba za ovakvom vrstom izložbe pokazuje se nesumnjivo neophodnom budući da se već duži niz godina pojavljivanju osamostaljeni mladi talenti obrazovani na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku koji traže svoju izlagačku priliku koju im HDLU Osijek ovom izložbom i daje.