Izloženi radovi slikarica Marte Živičnjak, Mercedes Bratoš i Lee Popinjač predstavljaju otklon od poznatog svijeta te ulazak u osobna svjedočenja, stanja i priče

001 naslovnica

Galerija SUNCE, Avenija Marina Držića 1, URIHO, Zagreb
Otvorenje izložbe naziva LIKOVNA CRTICA, PRIPOVIJETKA I POEZIJA mladih akademskih umjetnica Marte Živičnjak, Mercedes Bratoš i Lee Popinjač je u četvrtak, 21. travnja 2016. godine, s početkom u 19.30 sati. Izložbu će otvoriti Marijana Paula Ferenčić. Izložba se može pogledati: pon-pet, od 10.00 do 16.00 srijedom do 17.00 sati, do 13. svibnja 2016. godine. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulazak slobodan!

Odrazi su to svojstvenih crtica koje iščitavamo i vidimo uočavajući njihovu heterogenost, ali ujedno i bliskost. Svaka zasebno progovara o intimnim putovanjima u nepregledne krajeve vlastitom likovnom semantikom kojom otkrivaju iskustvo oslikavanja i stvaranja priča.

Marta Živičnjak minuciozno i strpljivo ulazi u materiju papira udahnjujući joj život svjetlom. Tako se pred našim očima rastvaraju i oživljavaju svekoliki oblici koji titraju, vibriraju, kreću se u kompozicijskom skladu optičkih iluzija. Dinamika oblikovne živosti isijavajući gotovo pa hipnotizira svojim plesom. Zarezane i izrezbarene podloge tako skrivaju čitave morfološke svjetove koji čekaju na njihovo razotkrivanje. One prividno miruju svojom lakoćom, poroznošću i suptilnošću kako bi zabljesnule punim vitalizmom.

foto galerija

Marta Živičnjak 2

Mercedes Bratoš slikarski kolažira paralelne svjetove u njihovoj motivskoj povezanosti. Ikonografija je to koja crpi slojevitost pripovijedanja tropskih, kolorističnih predjela. Poigrava se tumačenjima dajući tek smjernice u njihovim traganjima te nudeći mogućnost za vlastitim interpretacijama. Motivska segmentiranost ne remeti cjelinu i zaokruženost, već potkrepljuje kontinuiranost naracije. Ornament poput ključa u razaznavanju i promišljanju naglašava nit umjetničke pripovjetke.

foto galerija

Mercedes Bratoš 2

Lea Popinjač svojim akvarelima prebire misli na daleka sjećanja. Nježnost i krhkost izraza unutarnjih slika progovara razlivenom, transparentnom formom apstraktnih odrednica. Nanovo proživljava osjećaj prerađen kroz vlastitost koji poput poezije obuzima, nosi i teče. Intimno i istinski razotkriva te razlaže svoje nutrine neočekivanih raspleta. Introspekcijom zbori o dalekoj Indiji koja je ostala u njoj snažno i intuitivno nataloživši dojmove, fascinacije, doživljaje i misli. Rastače i utapa osobna previranja čineći ravnotežu kao i poveznicu između sjećanja i osjećaja.

foto galerija

lp

Predstavljene autorice u sebi otkrivaju ono egzotično čineći osobna putovanja svakodnevnim i postojanim. Egzistiraju u vlastitom izrazu, nudeći nam poetiku svoje prirode i viđenja. Marta Živičnjak svojim likovnim crticama, Mercedes Bratoš pripovjetkom te Lea Popinjač poezijom ispisuju za one koji žele pročitati i vidjeti. Njihove likovne zapise proživljavamo na mjestu, pogledom na platna jer ne treba uvijek krenuti daleko kako bi se otputovalo.

Marijana Paula Ferenčić

foto

Marta Živičnjak rođena je u Zagrebu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ante Rašića. Članica je HDLU-a. Radila je u Modernoj galeriji u Zagrebu na prezentaciji fundusa i razvoju likovnog senzibiliteta kod djece i mladih. Vodi likovne radionice na Gornjogradskoj likovnoj koloniji. Na stručnom je osposobljavanju i vanjski suradnik u učeničkim domovima.

Mercedes Bratoš rođena je u Dubrovniku gdje je završila Srednju umjetničku školu “Luka Sorkočević”. Slikarstvo je diplomirala na Accademia di Belle Arti u Firenci, u klasi prof. Umberta Borella. Završila je program pedagoško-psihološkog obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u inozemstvu i Hrvatskoj te sudjelovala na likovnim kolonijama. Članica je HDLU-a. Živi i stvara u Zagrebu i Dubrovniku.

Lea Popinjač rođena je u Zagrebu gdje je završila Gornjogradsku gimnaziju. Završila je stručni studij Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatana Vrkljana. Članica je HDLU-a. Radi kao profesorica likovne umjetnosti u Gornjogradskoj gimnaziji i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu kao asistentica pri kolegiju Kreiranje tekstila. Izlagala na zapaženim samostalnim i skupnim izložbama.

 

pozivnica tri umjetnice web

Galerija SUNCE, Avenija Marina Držića 1, URIHO, Zagreb
Otvorenje izložbe naziva LIKOVNA CRTICA, PRIPOVIJETKA I POEZIJA mladih akademskih umjetnica Marte Živičnjak, Mercedes Bratoš i Lee Popinjač je u četvrtak, 21. travnja 2016. godine, s početkom u 19.30 sati

Izložbu će otvoriti Marijana Paula Ferenčić

Izložba se može pogledati: pon-pet, od 10.00 do 16.00 srijedom do 17.00 sati, do 13. svibnja 2016. godine. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan!

izdavač
Ustanova URIHO, Zagreb
za izdavača
Josip Držaić
predgovor
Marijana Paula Ferenčić
urednik kataloga
Stjepan Katić
dizajn
Akademija-Art
grafička priprema i tisak
URIHO Zagreb

Galerija SUNCE, Ustanova URIHO
Av. Marina Držića 1, Zagreb
tel: 01 6184-200/113
e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr

naklada: 300 primjeraka
Zagreb, veljača 2016. godine

ISBN