Skip to content

Grabar-Kitarović: Oslobađajuća presuda Šešelju sramotan poraz međunarodnog kaznenog prava

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović oštro je u četvrtak kritizirala oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, ocijenivši da je riječ o sramotnom porazu međunarodnog kaznenog prava

pxl 100815 11

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju oslobodilo je vođu srpskih radikala Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

“Današnja oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima doista je golem udarac međunarodnom kaznenom pravu. Ona je upravo sramotna”, kazala je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare u Sofiji, gdje boravi u službenom posjetu.

“Ako uzmete u obzir da je Haaški sud Šešelja osudio na četiri godine i devet mjeseci zatvora samo zbog iskazivanja nepoštivanja prema tome sudu i radi prijetnje svjedocima u pojedinim slučajevima, a da ga je danas oslobodio zbog huškanja i poticanja na eksterminaciju, uništavanje cijelih naroda i na genocid, to doista ne može biti ništa drugo nego poraz međunarodnog kaznenog prava”, kazala je.

“Danas molimo za sve njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike, od Vukovara preko Škabrnje do Sarajeva, Srebrenice i do Kosova”, dodala je.

“Međutim, isto tako je činjenica da je Hrvatska danas slobodna i samostalna država i to nam nitko neće uzeti”, kazala je predsjednica, istaknuvši da je “Šešeljeva politika upravo u Hrvatskoj doživjela svoj prvi i najveći poraz”. “I to je nepovratno. Idemo razmišljati o tome.”

“Nadalje, moram kazati da Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći kako bi pravda bila zadovoljena. Međunarodno pravo možda je danas zakazalo, ali vjerujte mi, pravda neće!” poručila je hrvatska predsjednica. Hina

mala retrospektiva

Uveden euro

Povodom uvođenja eura ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske nar...
01st Jan 2023

NA DANAŠNJI DAN Na današnji dan prije 31 godinu održan povijesni referendum o samostalnosti Hrvatske

20th May 2022

Davor Božinović obišao Prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice

Davor Božinović obišao Prihvatni centar za ukrajinske izbjeglice. Snimio: Marko...
06th Mar 2022