Britanska tvrtka uvela politiku radne pauze za žene tijekom menstruacije

Tvrtka iz Bristola predstavila je ‘politiku menstruacije’ u naporima da ženama osigura fleksibilnije i zdravije radno okruženje

fragrance

Coexist, tvrtka iz Bristola u Velikoj Britaniji ponajviše je temeljena na ženskoj radnoj snazi i vjeruje da će osluškivanjem prirodnih ciklusa svojih zaposlenica koristiti svima, piše Independent.

Tvrtka se nada da će se pozabaviti temom menstruacije postavši prva tvrtka u Velikoj Britaniji koja je uvela politiku koja omogućuje ženama nedolazak i odlazak s posla ukoliko se ne mogu nositi s menstrualnim tegobama.

‘Kao upraviteljica, vidjela sam da žene uistinu pate kada su u periodu te kako se savijaju od bolova’, rekla je Ben Baxter, direktorica Coexista.

‘One osjećaju krivnju i sram zbog uzimanja slobodnog vremena te često sjede za svojim radnim stolom ne želeći priznati da im je loše’.

Prema istraživanju NHS-a, studije sugeriraju da 90% žena proživljava bolove tijekom menstruacije. Oko 20% žena opisuje bol kao umjerenu, dok 2% žena tvrdi da je riječ o jakim bolovima. Druga studija tvrdi da je 14% žena redovno u nemogućnosti raditi zbog bolova.

Baxter vjeruje da će ovakva shema podići produktivnost u tvrtki i nada se da će druge tvrtke slijediti sportski gigant Nike uvođenjem slične politike.

Nike je menstrualnu pauzu uveo 2007., a partneri tvrtke potpisuju memorandum o razumijevanju kako bi osigurali standarde tvrtke.

‘Mnogim kompanijama dominiraju muškarci koji potiču dugi ostanak na poslu, no postoji zabluda da je uzimanje pauze poslovno neproduktivno’, rekla je Baxter.

‘Ovdje nije riječ o tome da zaposlenici uzimaju više slobodnog vremena, nego je riječ o fleksibilnijem radnom vremenu i učinkovitosti u njihovom menstrualnom ciklusu te poticanje na ravnotežu život-posao’.

Pitanje slobodnog vremena tijekom menstrualnog ciklusa ranije je dijelilo mišljenja, neki su govorili da je riječ o diskriminatornoj odluci, čak i seksističkoj koja dopušta ženama dodatno slobodno vrijeme, dok su drugi tvrdili da je riječ o medicinskoj nužnosti.

‘Kada žene imaju mjesečnicu tada su kao u zimskom periodu, trebaju se resetirati, utopliti i nahraniti svoje tijelo’.

‘Proljetni dio ciklusa, netom nakon završetka menstruacije, vrijeme je kada je žena zapravo tri puta produktivnija’.

Politika je stvorena kao dio programa ‘Pionirska politka ciklusa: Vrednovanje prirodnih ciklusa na radnom mjestu’ u sklopu seminara.

Temelji se na radu Alexandre Pope, osnivačice i tvorca programa vodstva žena, Red School.

Škola uči ‘radikalnom novom pristupu o ženskom zdravlju i dobrobiti žene, spiritualnom životu temeljenom na snazi menstrualne svjesnosti’.