Sveto trodnevlje najbolja je učionica istinske ljubavi

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodio je na Veliki četvrtak 24. ožujka 2016. godine, Misu Večere Gospodnje u zagrebačkoj prvostolnici u zajedništvu s pomoćnim biskupima mons. Valentinom Pozaićem, mons. Ivanom Šaškom, mons. Mijom Gorskim, svećenicima i okupljenim vjernicima

IMG 3107

Homiliju je izrekao biskup Šaško, koji je na početku istaknuo dvije životne poteškoće koje između sebe djeluju gotovo isključivo i proturječno, ali su zapravo dva lica iste stvarnosti

Prvo je od njih svakidašnjost i nestalnost, a drugo vječnost i stalnost – rekao je biskup Šaško, dodajući kako je danas vidljivo da izborima i odlukama koje donosimo ne uspijevamo zajamčiti čvrstoću i stabilnost, nešto što može potrajati u vremenu i što nadilazi privremenost.

Nasuprot takvomu stavu, nastavio je biskup, večerašnje slavlje živi u ljepoti i istinitosti Božje riječi koja za Isusa kaže: „Budući da je ljubio svoje, one u svijetu, ljubio ih je do kraja.“ (Iv 13, 1)

U samomu Isusovom dolasku na svijet vidljiva je istinitost rečenice: ljubio ih je do kraja. Sveto trodnevlje koje smo započeli najbolja je učionica istinske ljubavi, jer u njemu je sve prožeto trajnošću – naglasio je biskup.

Napomenuo je kako bez dostatno ukorijenjene čvrstoće i trajnosti, ne možemo dobro živjeti svakidašnjicu, one sasvim obične i sasvim malene stvari za koje ne treba daleki pogled u budućnost, nego pozoran pogled u sadašnjost.

Biskup je podsjetio da je ovo ujedno i spomen-večer Judine izdaje, no istovremeno je to noć triju predaja, triju izručenja: Nebeski Otac predaje Isusa svijetu, Juda predaje Isusa zemaljskoj vlasti i spletkama, a Isus sebe predaje nama, prinoseći se u neizrecivosti Božje ljubavi. Noć je to koja do kraja vjekova čuva snagu riječi: Ovo činite meni na spomen!

Zaključujući svoju homiliju, biskup je naglasio kako je Isus Krist susretište ponizne svakidašnjice ljudske naravi i uzvišene vječnosti Božjega milosrđa; zagrljaj neba i zemlje, darovan u euharistiji.

Upravo nam euharistija pomaže čuvati vrijednost spomena u kojemu je nosivo oproštenje, da ne bismo bili zarobljeni zlom učinjenih grijeha; pomaže nam u svakidašnjici vidjeti vječnost, da ne obescijenimo darovane trenutke i svoje bližnje – zaključio je homiliju biskup Šaško.

Nakon popričesne molitve, kardinal Bozanić prenio je Presveti oltarski sakrament u Oltar Svetoga Križa, pokrajnji oltar zagrebačke katedrale. zg-nadbiskupija.hr