U znaku glagoljaškiih napjeva i pjesme održan osmi dan manifestacije “Dani kršćanske kulture”

Glagoljaški napjevi u uvjerljivoj izvedbi muške klapa Slavić i ženske klape Dišpet iz Zagreba dupoko su 19. ožujka oduševljenom publikom popunili katedralu sv. Duje u Splitu nastupivši u sklopu programa “Dani kršćanske kulture”

Klapa Dišpet
Klapa Dišpet

Ivan Raos

Napjevi kao što su “Zdravo morska Zvizdo mila” iz Bola na Braču, “Poslušajte braćo mila” iz Zatona kod Šibenika, “Skupite se svi narodi” iz Vela Luke, “Otče naš” iz Žmana i drugi dojmljivo su oživjeli glagoljaško pjevanje na koncertu u Splitu. “Glagoljaški triptih” obujmom je cjelovit projekt koji donosi napjeve tematski raspoređene u tri zasebno razrađena dijela – pjevane molitve i dijelovi glagoljaške mise, sprovodne napjeve bratovština i pjesme spjevane na probrane stihove književnih predložaka. Od iznimnog značaja u pripremi materijala pokazali su se terenski radovi Stjepana Stjepanova i radovi akademika Jerka Bezića.

Klapa Slavić
Klapa Slavić

Jednostavnim i diskretnim intervencijama napjevi su prilagođeni klapskom pjevanju, a sve s intencijom da se izvor što vjerodostojnije prenese i prikaže, pritom se kroz cijeli program isprepliće kombinirano pjevanje klapa, pa se klape pojavljuju kao samostalne nositeljice određenog napjeva ili pak u formi “klapskog” zbora. Molitve “Zdravo Marijo” i “Otče naš” kao i odabrani dijelovi mise “Gospodin pomiluj”, “Aganjče Božji”i “Viruju” sežu u najstarije slojeve crkvenog pjevanja na našem hrvatskomu području, a ovodobnom interpretacijom i zvukom baš je tim skoro zaboravljenim ili potpuno nepoznatim napjevima udahnut novi život, i to bez narušavanja mistike stare crkvene glazbe, što naročito je do izražaja došlo na ovom splitskom koncertu.

Klapa Slavić i Klapa Dišpet
Klapa Slavić i klapa Dišpet

Manifestacija “Dani kršćanske kulture” u svom programu njeguje i poetski izričaj, a čuvari poetskoga nadahnuća i baštine svakako su i splitski ogranci Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske u suradnji s kojima je i organiziran recital, kao i dominikanci koji su bili domaćini večeri duhovne poezije povodom 20. obljetnice smrti fra Rajmunda Kuparea pod nazivom “Svjetloznak na raskrižju” u Galeriji Vinko Draganja u Dominikanskom samostanu u Splitu, održane 19. ožujka. Stoga jer se ove godine obilježava 20 godina od smrti prvaka koji u sebi objedinjuje i književnost i pjesništvo i domoljublje, ali i pripadnost Dominikanskomu redu Rajmunda Kuparea. Zaređen baš u crkvi sv. Dominika u Splitu 1937. godine, ovaj rođeni Hvaranin Filozofski studij završio je u Dubrovniku i Zagrebu, a teološki u Dubrovniku. Licencijat iz teologije postigao je u Češkoj, a doktorat na Papinskom katoličkom sveučilištu u Čileu. Naime, godine 1947. protiv svoje volje bio je prisiljen emigrirati iz Hrvatske, a naposljetku je otišao u Čile, u kojemu je dobio zadaću sudjelovati u obnovi čileanske dominikanske provincije. Međutim ipak se 1971. godine vratio u Hrvatsku, u kojoj je do smrti boravio u Dominikanskom samostanu u Zagrebu. O 20-oj obljetnici smrti Rajmunda Kuparea, rođenog 16. studenog 1914. u Vrboskoj na Hvaru, preminulog 6. lipnja 1996. u Zagrebu, opus ovog vrsnog estetika, književnog autora romana, pripovjedača, dramaturga i skladatelja približen je bar dijelom splitskoj publici. Iako je kao član Čileanske akademije manje bio poznat u tomu govornom području nego u hrvatskomu, istaknuo je predsjednik splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković koji je pritom poželio i da ova poetska večer bude održana povodom dvadesete godišnjice smrti Rajmunda Kuparea, koji je također bio članom Društva hrvatskih književnika, i ne da bude nadgrobna ploča, nego novo sjeme. P. Iko Mateljan, voditelj Galerije Vinko Draganja, prisjećajući se zagrebačkoga poetskog kruga u kojemu je devedesetih Kupareo imao zapaženu ulogu istaknuo je kako je uvijek nosio iskru svjetlosti. “Patnja ga je naučila tomu, ali o patnji nikad nije govorio. Iz nje je izvlačio lijepo i dobro.” Trpimir Jurkić, predsjednik splitskog ogranka Matice hrvatske u suradnji s kojim je i organiziran ovaj program, ujedno i ravnatelj drame HNK u Splitu, zajedno s glumcem HNK u Splitu Perom Eranovićem kazivao je Kupareove stihove. Ovom prigodom izvrsnim interpretacijama pjesama iz božićnog, uskrsnog i Marijanskog opusa, iskazali su Kupareov pjesnički izričaj. Zahvaljujući akademskom kiparu Kuzmi Kovačiću u originalu je Kupareova bista postavljena ispred crkve u Vrboskoj na Hvaru, likom je nadopunila prigodu obilježavanja 20. obljetnice smrti fra Rajmunda Kuparea. Dojmljivo je u glazbenom dijelu nastupila klapa Orca pod vodstvom Srećka Damjanovića.

Recital duhovne poezije
Recital duhovne poezije

Recital duhovne poezije 2

Recital duhovne poezije 3