Moda: feminizam u korzetu

saint laurent coeur

saint laurent coeur

Utegnute junakinje

Aktualni modni “New Look” istice naglasene pojase i utegnute linije koje ce obiljeziti fashion siluete, slijedeceg hladnog perioda. Gornji dijelovi: kaputici i jakne podsjecaju na korzete koji su ranije stezali zensko tijelo a danas su izrazi moderne junakinje. Strikni ali osvijetljen i raskosan izgled, reflektira novo vidjenje zenstvenosti primjecen je na modelima slavne kucie Martin Margiela koja potvrdjuje interes za odjecu “oversized” sto je nadahnulo marku Odjeca u Parizu sto potvrdjuje uticaj high-tcha i oblike virtualnog svijeta.

la silhouette 2 du defile maison margiela

High-tech uticaji

Trend je vidjen u Londonu, Milanu i Parizu posebno kod Vuittona, ili branda Miu-Miu. Prisustvo Alicie Vikander na smotrama je povecalo zanimanje, za skorasnji “Novi izgled” jer je tumacila robota. “Ex Machina” je savrsen primjer opceg uticaja ergonomije high-tech.

Miuccia Prada je smotrom Miu-Miu, potvrdila tendenciju sa pojasima od jacquarda ili izradjenim od cvrstog platna, sa baroknim zatvaracima. Njezini mantili prepolovljeni rezom na dva dijela i haljine kosulje su naglasili novi fenomrn. Pradin osobni podijum je obilovao mijesanjem epoha i stilova, s uvijek naglasenim pojasevima.

Isto je i sa jako komercijalnom linijom Diesel Black Gold sto, takodjer surfa sa jednakim trendom. Da ostane originalan dodao je pojaseve okovane ekserima. Kod branda Marni, Consuelo Castiglioni je pokazala kosulje sa rukavima-pagodama i stegnutim pojasevima od 20cm. Slicno je i sa labelom DKNY u New Yorku. Smotra sa plisanim tunikama u Londonu J.W.Andersona je slicna. Kreator je uvijao manekenke metaliziranom vunom.

Vitak struk je bio opsesija dobro odjevenih zena 19 stoljeca pa su se stalno utezale, te im je pojas bio sirok oko 50 cm. Ali moda je nestala jer je predstavljala zdravstveni rizik atrofije misica.

John Galliano se takodjer zanima za fenomen pa je polovicu modela kuce Margiela, ciji je aktualni kreator ukrasio pojasima od lakirane koze ili metala. U Unesco-u je Jonathan Anderson uposlen u brandu Loewe, predstavio haljine salove sto se nose uz istaknute korzete na spoljnjem dijelu. Kuca Saint Laurent nije izbjegla novoj modi pa je Hedi Slimane upotrijebio ogromne pojase, sa vidljivim “snalama” te modeli podsjecaju na raskosne oprave iz 80 godina proslog stoljeca, sugerirajuci suvremenu monmaniju virtuelnih junakinja.

sub tendanc