Francesco Vaiasuso autor knjige “Moje opsjednuće” gostovao na tribini u Splitu u okviru 12. “Dana kršćanske kulture”

“Kako sam oslobođen opsjednutosti” naziv je vrlo izazovne i posjećene tribine na kojoj je vrlo zapaženo gostovao autor knjige “Moje opsjednuće” Francesco Vaiasuso, održana je 18. ožujka u Splitu u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa i koja je bila pretjesna za sve znatiželjne posjetitelje koji su željeli nazočiti

IMG 1821

Na tribini u Splitu autor Francesco Vaiasuso podijelio je svoje iskustvo s mnogobrojnim posjetiteljima koje je uvjerljivo zabilježeno u njegovoj knjizi, koji od kad je oslobođen od zloga zapravo je tad shvatio kako ljudima treba približavati istinu o postojanju zloga i poučiti ih kako se boriti protiv zla koje je na različite načine prisutno i postojano u životima svih ljudi

Francesco Vaiasuso sve do 31. godine svoga života nije ni slutio da je opsjednut; sve do susreta s ocem Matteom La Gruom, po čijoj se molitvi pokazalo da njegovo tijelo muči sam Sotona i k tomu dvadeset i sedam legija demona koji su mu od najranije dobi mučili tijelo, razum i dušu. Od toga trenutka započela je svakodnevna bitka za oslobođenje od zlih duhova koji su neopazice učinili njegov život nepodnošljivim, uništavajući malo-pomalo njega, njegov brak i sve njegove odnose. U procesu borbe protiv zla otkrio je kako je sve počelo u dobi od 4 godine, prigodom posjeta rodbini u Americi, kad ga je na crnu misu u kojoj je bio žrtvovan odvela obiteljska prijateljica bez znanja njegovih roditelja. Brzo po povratku iz Amerike počeli su respiratorni problemi koji su mu stvarali velike poteškoće, kao i česte alergije s izraženim crvenilom, međutim respiratoni problemi ipak će nestat baš u trenutku jednoga obreda egzorcizma mnogo godina kasnije.

Nakon dugog traženja pomoći, zahvaljujući supruzi koja mu je bila najveća potpora, osobito u trenutcima opsjednutosti koja bi najduže trajala pet dana i četiri noći, doznao je da su njegovi problemi nastali demonskim opsjednućem. Prisjećajući se tih trenutaka Vaiasuso je istaknuo kako ovakve spoznaje uvijek nanovo stvaraju nelagodu i strah kod ljudi, ali i bojazan da bi opsjednuti mogao biti zatvoren na psihijatriskom liječenju. Izrazito teška tjelesna i psihička stanja bila su njegova svakodnevica. Tjelesno mučen na način da je osjećao ogromnu bol, izgaranje kože pri polijevanju svetom vodom, silne glavobolje i druge probleme, Vaiasuso je u trenutcima opsjednuća bio prisutan razumom iako nije mogao progovarati iz svog osobnog tijela dok je sam Sotona iz njega govorio. Iznimno se služio njegovim glasom, ali češće je Sotona iz njega u trenutcima obreda progovarao životinjskim ili robotskim glasom, tijelo mu nije bilo u vlasti, često je bio izrazito silovit, ili puzio po tlu. Tijekom jednog obreda Sotona je svećeniku koji je Francescu najviše pomogao, rekao: “Francesco je naš. Odustani!” U jednom trenutku i sam je shvatio da je ta borba borba između života i smrti. Francesco je odabrao život. Međutim tijekom trećeg egzorcizma sam je Sotona odgovorio imenom osobe po kojoj je Francesco opsjednut u dobi od četiri godine kad  je bio žrtvovan na crnoj misi. U tom trenutku na usta mu je potekla krv, a nakon nekoliko dana doznao je da je baš ta svojedobna obiteljska prijateljica umrla baš u trenutku kad je nad njim vršen egzorcizam na kojem se Sotona predstavio njezinim imenom. Iznoseći niz potresnih detalja iz savjedočanstva ove velike životne borbe koja je kulminirala u ranim tridesetima, Francesco je u Splitu posvjedočio kako je shvatio da mora prihvatiti patnju, i od toga trenutka svoju je patnju prikazivao za druge, uvijek imajući pred očima Isusa koji je svoju ljubav za čovjeka iskazao zapravo smrću na križu.

Na tribini uz Francesca Vaiasusa djelomice je sudjelovao i prof. dr. sc. don Mladen Parlov koji je splitsku publiku uveo u tematiku istaknuvši glavnu poruku Francescova svjedočanstva „dobro može pobijediti zlo i da u to ne smijemo sumnjati.“ Također, posvjestio je i kako zlo dolazi “zagrliti” čovjeka, a djeluje redovitim i izvanrednim načinima. Najniža je razina uznemiravanje čovjeka, viša je zlostavljanje često praćeno fizičkim manifestacijama, a treća i najviša opsjednuće ili posjednuće kakvo je Vaiasuso doživio kad Sotona bez volje osobe zagospodari čovjekovim tijelom. Ovakva patnja prihvaćena s ljubavlju postaje otkupiteljska, dok Francesco svojim svjedočanstvom zapravo govori o prihvaćanju patnje i Božjoj ljubavi koja ga je spasila. Knjigu “Moje opsjednuće” objavila je poznata splitska nakladnička tvrtka Verbum, pritom je njezin glavni urednik mr. sc. Petar Balta istaknuo da je nakana ovog nakladnika bila tijekom više od dvadesetak godina nakladničkog djelovanja objavljivati vrjedna i čitateljima prihvatljiva djela. Ujedno je dodao kako objavljivanje ove knjige Verbumu služi baš tomu da se javnosti ponudi prihvatljiva knjiga koja snagom svjedočanstva i pozitivnom porukom može pomoći u razumijevanju zbilje, ali i onima u potrebi. Tribina koja je privukla više stotina zainteresiranih posjetitelja zapravo je pridonijela da se ozbiljno progovori o ovoj temi, stoga Francescovo svjedočanstvo i vedrina kojom zrači pokazali su kako je pobijeda nad zlom moguća.

IMG 1821 1