Skip to content

Festival Europskih susreta posvecen Balkanu

cinema europeen

Festival u slavu Balkana

Festival “Europski susreti” koji se vec desetljece i pol oraganizira udruzenje “Cinécran” u gradicu Vannes, odnosno Darioritumu koji postoji od prvog stoljeca, prije nove ere bice posvecen oblasti Balkana. Prema kazivanju Jeana Christophea Monnreaua, tema je u skladu s aktualnostima sto rezoniraju s historijom.

– Fotograf Cédric Wachthausen ostvario je poster 15 izdanja nadahnutom fotografijom dubrovackih vrata, kroz koja se sa Pila spusta u Stari grad. Njemu su se ucinila kao prolaz na balkansko tlo!

Od 2 do 8 ozujka predstaviti ce se oko 35 filmova iz bivse domovine juznih slavena, u privlacnoj kino dvorani La Garenne.Broju se dodaju jos ne odredjeni dokumentarci i kratkometrazni filmovi, sto ce se natjecati za dvije festivalske nagrade. Drugo povlasceno mjestop festivala je predivni, srednjovjekovni dvorac de l’Hermine, gdje ce postojati i kratkotrajna knjiznica posvecena Balkanu.
Odrzace se i brojne konferencije, diskusije i debate kao i kino kocert, elektro klasicne kreacije Etiennea Chouziera i Murnau Nosferatu. Simon Rico priprema koncert aperitiv, na pocetku dogadjaja, u srijedu 2 ozujka. Predvidjen je i dan posvecen filmskim profesionalcima ciji ce sadrzaj biti dostupnost sedme umjetnosti. Projicirace se i film u audio opisu.

Organizatori pripremaju dvije retrospektive : Emiru Kusturici i Aidi Begic. Nece izostati Matanicev “Zvizdan”, film koji je dobio glavnu nagradu zirija, programa “Izvjestan pogled”, na proslogodisnjem Festivalu u Cannes-u. Isto je i sa makedonskim remek-djelom “Prije kise” Milca Mancevskog, dobitnikom “Zlatnog lava” na venecijanskoj Mostri 1994 godine.

Studenti filmofili IUT-a prate “Europske susrete” pa su odlucili prikazati “Eyes of war” Danisa Tanovica.

Ocekuje se dolazak preko 10 000 ljubitelja sedme umjetnosti na manifestaciju ciji je kum producent i poslovni covjek Pierre Ange le Pogam.

See also  Aktovi Edgara Degas u muzeju d'Orsay