Čitaj knjigu – hobi blog Alis Marić koji polako postaje biznis

Kako se isplati “držati se knjige” dokazuje nam i Alis Marić čiji hobi polako prerasta u poduzetnički pothvat, koji i nju samu iz dana u dan sve više iznenađuje

Citaj knjigu

Čitaj knjigu popularna je Facebook stranica i blog koji, kako kaže Alis, okuplja sve knjigoljupce, koji uz preporuku što čitati, mogu uživati i u prekrasnim fotografijama mjesta za čitanje i inspirativnim citatima

Nakon 22 godine korporativne karijere u potpunosti se posvetila knjigama

Nakon što je ova pravnica, supruga i majka troje djece prije pet godina ostala bez posla i to nakon 22 godine karijere u velikim korporacijama kao što su Air France, Magma, Ministarstvo gospodarstva, Siemens, HT, Zagrebačka pivovara, Metro i Dioki, shvatila je to kao znak da svoju strast prema knjigama podijeli i s drugima.

“Oduvijek sam prijateljima i bližnjima preporučivala knjige, te su oni oduševljeni mojim preporukama predlagali da otvorim Facebook stranicu na kojoj bih pisala što sam pročitala”, objašnjava Alis, a par mjeseci kasnije otvorila je i istoimeni blog na nagovor onih koji nemaju Facebook profil.

Ljubav prema knjigama usadila joj je majka još u ranom djetinjstvu, a kako govori četiri strana jezika, Alis je oduvijek bila “korak ispred” s literaturom koja još nije bila prevedena na hrvatski jezik te i otud dolazi preporučivanje knjiga prijateljima.

“Čitam svaki dan otkad znam za sebe i bez toga bi mi život bio nezamisliv. Pročitam jednu knjigu tjedno, što znači oko 4-5 knjiga mjesečno, a ljeti i do osam knjiga mjesečno. Ovo radim iz ljubavi prema knjigama i naglašavam kako nisam književni kritičar te tako o knjigama koje mi se baš i ne sviđaju neću niti pisati.”

Facebook stranica Čitaj knjigu danas doseže više od 36 000 pratitelja i broj neprestano raste, a posjeta je još i više.

“Kada sam pokrenula stranicu, nadala sam se da ću uspjeti okupiti bar nekoliko stotina ljudi, a ovaj broj i mene uvelike iznenađuje”, govori Alis kojoj je Čitaj knjigu, iako zasad još nema profita od ovog hobija, donijela mnoga prijateljstva te se redovito susreće i upoznaje s posjetiteljima stranice. Tako je nastao tim s još dvije suradnice, vjerne pratiteljice stranice – Lea Martinuš koja radi grafiku i čita žanrove koje Alis ne čita i Sandra Veić Sukreški koja piše tekstove o poznatim piscima.

U početku je sama financirala knjige koje pročita, a poslije ih davala na udomljavanje s nadom da će i dalje nastaviti svoj put do srca drugih čitatelja. Danas joj izdavači i knjižari nude knjige jer im kupci konstantno govore otkud su dobili preporuku.

Citaj knjigu 1

Prilike su se počele spontano otvarati

Iako ne zarađuje od spomenute stranice, Alis je unijela svu svoju ljubav u knjige. Pa tako često i do dva sata u noći piše preporuke – nakon cijelodnevnog posla oko kuće i obiteljskih obaveza, a ima i planove za budućnost. Planira otvoriti webshop gdje će knjigoljupci moći kupiti majice, šalice, torbe, bookmarke, jastuke i postere sa logom Čitaj knjigu, a također joj je u planu otvoriti “book club café” koji bi bio spoj knjige i kave ili čaja – nezaobilazne kombinacije svih zaljubljenika u čitanje, i to ne samo hrvatskih, već i inozemnih posjetitelja. Traži prostor u centru grada i voljela bi se udružiti s nekim tko već ima prostor, ali bi želio proširiti ponudu. Spoj knjige i kave, a slobodno možemo dodati i čokolade, prepoznao je i Nestlekoji je postao sponzor Čitaj knjigu.

“Svako jutro imam isti ritual, pijem kavu ili čaj i čitam citate i misli iz knjiga. Željela sam povezati kavu i čokoladu s knjigama te sam ponudila suradnju nekoliko tvrtki, a Nestle je to prihvatio, tako da ćemo uskoro uz knjige dijeliti i Nestleove proizvode. Svojim posjetiteljima ne želim ponuditi ono što i sama ne bih htjela, a kako sam već 25 godina fan Ikee, voljela bih da i oni postanu naši sponzori, jer imaju sve što je potrebno za ugodan prostor za čitanje.”

Malo je poznato da je Alis i tajnica neprofitne organizacije Women on Wine te tamo pokazuje svoje organizacijske vještine i voljela bi jednog dana spojiti book & wine, a prostor za pisanje o knjigama ponudio joj je i portal Zdrava krava gdje izlazi Alisina kolumna.

Na pitanje bi li se ikad vratila u korporacijski svijet, Alis odlučno odgovara da ne.

“Nikada se ne bih vratila u korporaciju. Bila sam mobingirana 22 godine kao žena, zaposlenica i majka” te nadodaje kako će možda jednog dana napisati knjigu o korporativnom svijetu.

A od pisanja je ustvari sve i započelo, kada je prije šest godina pobijedila na Frakturinom natječaju za najbolju recenziju Larssonove knjige Muškarci koji mrze žene i tako dobila priliku sa suprugom posjetiti Stockholm, Larssonov grad.

Među Alisinim najdražim piscima su osim Larssona i John Irving, Elizabeth Gilbert, Hosseini, Musso, Marquez te mnogi drugi, a od hrvatskih autora preferira Prtenjaču, Lari Mari, Tanju Tolić i Julijanu Matanović. Čitateljicama Women in Adria preporuča knjigu Potpis na svim stvarima  spisateljice Elizabeth Gilbert.

izvor womeninadria.com