Skip to content

Matija osvojio šest Porina, slijedi ga Massimo s tri, a Elemental ima pjesmu godine

Najviše kipića osvojio je Matija Dedić i to njih pet. Jazz pijanist četiri Porina je osvojio za album “Matija svira Arsena” i to za Najbolju izvedbu jazz glazbe, Najbolji aranžman, Najbolji instrumentalni album te Najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe, a tu statuu podijelio je s Miroslavom Tadićem za skladbu “Ne plači”. Album Jazzy Bach, kojeg je Matija snimio s Darkom Jurkovićem Charliejem, pobijedio je u kategoriji Najbolji album jazz glazbe

porin

Na splitskim Gripama održana svečana dodjela glazbene nagrade Porin. Uoči televizijskog prijenosa dodijeljene su statue u 25 kategorija. Najviše kipića osvojio je Matija Dedić i to njih pet. Jazz pijanist četiri Porina je osvojio za album “Matija svira Arsena” i to za Najbolju izvedbu jazz glazbe, Najbolji aranžman, Najbolji instrumentalni album te Najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe, a tu statuu podijelio je s Miroslavom Tadićem za skladbu “Ne plači”. Album Jazzy Bach, kojeg je Matija snimio s Darkom Jurkovićem Charliejem, pobijedio je u kategoriji Najbolji album jazz glazbe.

Po broju osvojenih statua slijedi album “Gordan Tudor Post Nubila Phoebus” u izvedbi Gordana Tudora koji je osvojio tri Porina i to za Najbolju izvedbu klasične glazbe, Najbolja snimka albuma klasične glazbe i Najbolja produkcija albuma klasične glazbe. Slijedi Rundek Cargo Trio koji je Porina dobio za Najbolji album alternativne glazbe te Najbolji video broj.

Od ostalih dobitnika tu je Ibrica Jusić koji je osvojio Porin za Najbolji album zabavne glazbe, TBF ima Najbolji album klupske glazbe, Elemental je pobijedio u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom dok je Massimovalbum “1 dan ljubavi” osvojio kipić za najbolju produkciju. Najbolju snimku imali su 2Cellos za pjesmu Mombasa, a cover Hladnog piva za album “Dani zatvorenih vrata” proglašen je najboljim likovnim oblikovanjem. Zvjezdan Ružićnagradu Porin dobio je u kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe. Što se tiče klapske glazbe najboljim albumom proglašen je album festivala klapa u Omišu, najbolji album tamburaške glazbe je onaj Kvartet Gubeca iTamburaškog orkestra HRT-a, dok je klapa Ragusa osvojila statuu za najbolji album pop – folklorne glazbe. Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i dirigent Vladimir Kranjčević pobijedili su u kategoriji Najbolji album klasične glazbe, najbolji dječji album je “Mjesto za mene – album pjesama za djecu” raznih izvođača dok je “50 originalnih pjesama – Arsen Dedić” proglašen najboljim tematsko – povijesnim albumom. Najbolji album popularne duhovne glazbe je “Kamenita vrata live”, dok je “Karlovačko RockOff – festival novog zvuka 2015.” izabran za najbolji album s raznim izvođačima.

See also  Nominacija za Album godine je veliko priznanje za moj rad koji nije komercijalan

Na završnoj svečanosti glazbene nagrade Porin koja se odvijala u izravnom prijenosu na Prvom programu HTV-a, podijeljene su statue u preostalih 10 kategorija.Matija Dedić apsolutni je pobjednik ovogodišnje dodjele osvojivši u prijenosu uživo i statuu u najprestižnijoj kategoriji za Album godine. Dedić je kipić dobio za album “Matija svira Arsena” pa je tako jazz pijanist s osvojenim statuama iz predprijenosa ukupno osvojio šest Porina. Massimov album “1 dan ljubavi” dobio je tri Porina i to za Najbolji album pop glazbe, produkciju te mušku vokalnu izvedbu. U kategoriji Pjesma godine pobijedio je Elemental i to za hit “Goli i bosi”. Zagrebački hip hoperi su za istoimenu pjesmu dobili kipić i u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom pa je bend u konačnici osvojio dva Porina. Isto toliko imaju Hladno pivo za album “Dani zatvorenih vrata” koji su pobijedili u kategoriji Najbolji album rock glazbe te Najbolje likovno oblikovanje.U kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba statuu je osvojila Josipa Lisac za skladbu “Tu”, dok su najbolju vokalnu suradnju ostvarili Neno Belan i Maja Posavec u pjesmi “Tvoj glas”.Najbolji novi izvođač je Nina Kraljić, pobjednica prve sezone showa “The Voice”. Najbolji album folklorne i etno glazbe ima Bruno Krajcar, a Frano Parać osvojio je Porin u kategoriji Najbolja skladba klasične glazbe. Osim podjele Porina u 10 kategorija dodijeljeni su i Porini za životna djela. Dobili su ihHrvoje Hegedušić kojemu je nagradu uručio Alfi Kabiljo i Davorin Kempf kojemu je nagradu uručio prošlogodišnji dobitnik Frano Parać.Fotogaleriju pogledajte na linku