Svečano u Splitu otvoreni 12. “Dani kršćanske kulture” i izložba “Alojzije Stepinac u slici i riječi” u palači Milesi

Dani kršćanske kulture i izložba Alojzije Stepinac u slici i riječi 3

U palači Milesi u subotu 12. ožujka 2016. u Splitu svečano su otvoreni ovogodišnji 12. “Dani kršćanske kulture“ koje je otvorio splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. sc. Marin Barišić 

Mons: Barišić: “Naša kršćanska kultura, kao ni jedna druga, otvorena je i univerzalnim vrjednotama i horizontima. To se očituje u obrani života i dostojanstva osobe, u slobodi, solidarnosti i zauzetosti za opće dobro”, ujedno nadbiskup je naglašivo nadodao kako ova manifestacija unosi vrjednote  ljudskosti i duhovnosti u čitavo naše društvo i predstavlja dijalog između Božje riječi i naše povijesti, naše ovodobnice i vječnosti, naše grješnosti i Božjeg milosrđa, naravi i nadnaravi. “Dani kršćanske kulture je događaj koji pokušava unijeti dušu u naše društvo. Naše društvo u ovom našem razdoblju ima potrebu lijepoga kako ne bi palo u očaj i depresiju,” poručio je mons. Marin Barišić

foto galerija

Ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj izrazio je zadovoljstvo što se program 12. “Dana kršćanske kulture” odvija zahvaljujući uspješnoj suradnji s više institucija koje su se uključile kao suorganizatori programskih sadržaja kojih će i ove godine biti šezdesetak u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku tijekom jedanaest dana održavanja manifestacije.

Manifestacija koja je počela 2005. godine u Splitu, proširila se na Dubrovnik i Šibenik, i koja uvelike svojim dinamičnim i zanimljivim programsko kulturskim sadržajima, sudionicima i karakterom nadlazi okvire južne Hrvatske, pa stoga sve primjetnije poprima izričaj nacijinog značaja, o čemu govori i činjenica da se nakon desetljeća održavanja već drugu godinu zaredom odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, istaknuo je Andro Krstulović Opara,  savjetnik Predsjednice za društvene djelatnosti, koji je prigodom otvaranja istaknuo kako su “Dani kršćanske kulture” vrhunski festival, koji podsjeća na tradiciju i kulturski identitet cjelokupnog hrvatskog naroda.

Svečanom otvaranju manifestacije koja se odvija ujedno i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture nazočio je i savjetnik ministra kulture Davor Trupković koji je rekao kako narod koji ima baštinu, a bez baštinika, i nije narod, izrazivši zahvalnost onima koji su zbiljski baštinici naše baštine, a čemu svjedoči i manifestacija “Dani kršćanske kulture”.

Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, župan Zlatko Ževrnja i savjetnik za kulturu Igor Baković, istaknuli su svoje zadovoljstvo zbog održavanja manifestacije koja oživljava i promiče kulturu i u manjim sredinama i koja primjetnim dijalogom posreduje u društvu koji je kao takav izrazito danas potreban.

Dani kršćanske kulture i izložba Alojzije Stepinac u slici i riječi 6

Nakon otvarenja manifestacije uslijedilo je otvaranje izložbe “Alojzije Stepinac u slici i riječi”, postavljenoj u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Uredom za kulturska dobra Zagrebačke nadbiskupije, koja uvjerljivošću dojmljivo progovara o utjecaju komunističke promidžbe na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu. Izložbu je otvorio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof.dr.sc. Željko Tanjić koji je istaknuo kako je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac zbog svog beskompromisnoga stajališta, najprije prema zatiranju ljudskih sloboda zarana prepoznat kao osoba koja stoji na putu izgradnji partijske svemoći, pa su ga komunistički vlastodršci obilježili kao neprijatelja. Taj “neprijatelj” progonjen je na razno razne načine, među ostalim i karikaturama koje bi „vlastodršci“ objavljivali u humoristično-satiričnim listovima, bilo u zagrebačkomKerempuhu, ili ubeogradskom Ježu koji su ih pokazljivo oznanjivali u nakladama od 200.000 primjeraka. Karikatura je bila usmjerena prema oblikovanju javnoga mišljenja, pa za njezino razumijevanje nije bio potreban određen stupanj izobrazbe, pa čak ni pismenosti što je i razlog zašto je tako brzo prodirala u javno mnijenje. Izložba donosi niz karikatura, uz koje kao odgovor karikaturskom dijelu izložbenog postava stoji i 27 dokumenata, čija je osnovna nakana pobijanje negativna efekta koje postižu slikovni prilozi, a riječ je o reprodukcijama i prjepisima izvornih dokumenata nastalih tijekom službe zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca, u razdoblju od 14. svibnja 1941. do 14. travnja 1945., odnosno u Drugo svjetskim ratnim okolnostima.

Autori izložbe su dr. sc. Tomislav Anić i dr. sc. Mario Kevo, docenti na Odjelu za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS); Suzana Obrovac Lipar, voditeljica Ureda za odnose s javnošću HKS-a i doktorantica na poslijediplomskomu interdisciplinarnom sveučilišnom studiju komunikologije na Doktorskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturska dobra Zagrebačke nadbiskupije. Prigodom otvaranja prof.dr.sc. Tanjić izrazio je zadovoljstvo zbog postavljanja izložbe u Splitu kako bi se njome posvjedočilo istinu o liku i djelu blaženoga Stepinca, a izložba će u palači Milesi biti postavljena do 22. ožujka.

U glazbenom dijelu programa dojmljivo su nastupile Marija Bašić Markotić na flauti i Ivanka Prusac na gitari.

Dani kršćanske kulture i izložba Alojzije Stepinac u slici i riječi 8

Raznovrstan program “Dana kršćanske kulture” sve do 22. ožujka obilježit će niz zanimljivih i zanimljivih zbivanja s više stotina sudionika ukazujući na bogatstvo kulture kršćanskoga nadahnuća u Hrvata. Cjeloviti program dostupan je ovdje: www.danikrscanskekulture.info