Predstavljena knjiga “Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata” akademika Žarka Dadića u knjižnici HAZU

Povijest znanosti i prirodne filozofije 3

Ivan Raos

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 11. ožujka 2016. predstavljen je prvi svezak knjige Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata koji je posvećen razdoblju Srednjeg vijeka kojemu je autor akademik Žarko Dadić, ugledni hrvatski povjesničar znanosti. Knjigu je objavila nakladnička tvrtka Izvori koja kao takva zapravo je rezultat autorovih višegodišnjih istraživanja ali značan dio cjelovite povijesti znanosti i prirodne filozofije u Hrvata. Donekle vješto je u knjizi obrađeno razdoblje Srednjeg vijeka do 1526., pa bi nakon ove trebale uslijediti knjige koje obuhvaćaju Renesansu (od 1526. do kraja 16. stoljeća) i Rani novi vijek (do Karlovačkog mira 1699.). Zapravo te bi prve tri objedinjene knjige trebale cjelovito predstaviti stariju povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata, nakon kojih bi iduće knjige obuhvaćale novija razdoblja.

Povijest znanosti i prirodne filozofije 1

Akademik Dadić u knjizi obrađuje povijest svih znanstvenih područja u međusobnoj povezanosti pa se stoga uz prirodnu filozofiju u njoj obrađuju matematika, fizika, astronomija, kemija, medicina a donekle i filozofija. Pritom se dojmljivo analizira astronomska i geometrijska struktura hrvatske arhitekture i arheoloških nalazišta, i vrlo uvjerljivo također se obrađuje uloga znanosti u hrvatskom društvu i doprinos hrvatskih znanstvenika.

Na predstavljanju kao uvodničar govorio je potpredsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt koji je nazočne posjetitelje podsjetio na zasluge akademika Dadića u istraživanju povijesti hrvatske znanosti. „Znanost također govori o identitetu jednog naroda, isto kao i kultura i umjetnost“, naglasio je akademik Neidhardt.

Nakon kojeg o knjizi vrlo je zapaženo govorila dr. sc. Marijana Borić iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU koja je istaknula Dadićevo ozbiljeno bavljenje razinom znanja o znanosti kod Hrvata, naročito u razdoblju hrvatskog narodnog identificiranja u današnjoj domovini i Europi, i koje uvelike odgovara stupnju znanja o ostalim indoeuropskim narodima u Europi. Akademik Dadić pozabavio se nasljeđenim znanjima i usvojenim kulturskim stečevinama i običajima od starosjedilačkih Ilira, kazavši kako su štogod Hrvati preuzeli i usvojili od Rimljana, kako bi u oduvijek ovoj svojoj domovini hrvatskog naroda koju su postupno razvijali i branili i izgrađivali, i izgradnjom starohrvatskih crkvica na astronomskim načelima. Zapaženo je obrađeno pojavljivanje i nastanak prvih škola u Hrvatskoj, koje su vodili benediktinci, a zatim dominikanci i franjevci. Autor je vrlo kompleksno obradio Hermana Dalmatina koji je bio središnja osoba hrvatske srednjovjekovne znanosti. „Prvi počinje proučavati arapsku znanost pa je i prvi sustavni prjevoditelj arapskih djela. Njegovom zaslugom zapadna Europa upoznala je cjelovito i Aristotelovu prirodnu filozofiju“, kazala je dr. sc. Borić. Ukazala je i poglavlja u kojima se akademik Dadić bavi znanstvenim radom

Ivana Viteza od Sredne i Ivana Česmičkog u krugu oko kralja Matije Korvina te znanstveni rad liječnika i matematičara Frederica Grisogona iz Zadra.

Prof. dr. sc. Željko Dugac iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti knjigu je nazvao kapitalnom djelom koja među ostalim uvjerljivo obrađuje i primjenu medicinskih teorija koje su obilježile našu hrvatsku znanost. „Svojim istraživanjima akademik Dadić je pokazao da povijest znanosti nije tek amaterska i entuzijastička aktivnost, nego vrlo kompleksno područje“, kazao je prof. dr. sc. Dugac.

Akademik Dadić pojasnio je i naslov knjige koji se odnosi na udio Hrvata u razvoju znanosti i prirodne filozofije s cijelokupnog hrvatskog etničkog prostora, ko i na one Hrvate koji su djelovali u dijaspori i inozemnim državama izvan Hrvatske. Ujedno je istaknuo kako je u svoj koncept istraživanja uvrstio i prirodnu filozofiju koja se ne može potpuno odijeliti od prirodnih znanosti.

Na kraju je u ime nakladnika govorio Damir Mikuličić koji je spomenuo kako je riječ već o šestoj knjizi akademika Dadića objavljenoj u zadnjih šest godina.

Povijest znanosti i prirodne filozofije 2