Skip to content

Izložba grafika Marije Lopac na zidovima Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Na zidovima u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti tijekom mjeseca ožujka 2016. u Zagrebu postavljena je vrlo zanimljiva izložba grafika Marije Lopac kojima ova mlada ali vrsna umjetnica akcijskom ekspresivnošću vješto izražava svoje osobne osjećaje ilustrirajući pritom nemogućnost verbalizacije, a koje su dio njezinih prijašnjih izložbi Insomnia (Bruxelles 2012. galerija Volksroom) i Insomnia 2 (galerija Filakovac 2014.)

Marija Lopac grafike 4

Izložba grafika Marije Lopac prva je umjetnička izložba koja se kao takva slikovito izložbeno postavlja na zidove Knjižnice HAZU u Zagrebu i koju radoznali posjetitelji mogu razgledati tijekom djelatnog dana. Postavljena je prije svega s namjerom što intenzivnijeg komunikaciranja s ovodobnim hrvatskim grafičarima, pritom se nastoji pripomoći mladim umjetnicima kako bi javnost mogla što bolje upoznati njihove recentne izričaje koje izražavaju na sadanjoj hrvatskoj grafičkoj sceni.

foto galerija

Ovom izložbom grafika umjetnica Lopac uvjerljivo je umjetnošću progovorila i izrazila raspoznajno svoje osjećaje obojenom izričajnom osjetilnošću načinivši dojmljive linoreze 1/1, 2014., ujedno je stvorila svojevrsnu moguću mnoštveniju komunikaciju s javnošću. Pritom je iskazala znalačko akcijsko umjeće likovnog izražavanja i ujedno predočila svoje zatomljene misli baš kao i neizgovorene riječi koje skladno pokazljivom zanovjetnošću izražava na koliko toliko živahnom hrvatskom grafičkom ozemlju.

Marija Lopac pripada generaciji mlađih hrvatskih umjetnica koja je umjetničku izobrazbu stjecala na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je na nastavničkom smjeru diplomirala 2009. Potom je pomno usavršavala i razvijala svoj likovni i grafički izraz koji se od tad sveprimjetno postupno pojavljuje na ozbiljenijim izložbama u području grafike u Hrvatskoj. Uskoro će biti čitavo desetljeće kako je umjetnica Lopac postojana na grafičkim izložbama u državi i inozemstvu, na kojima biva čak izrazito vrlo zapažena, iako je njezin izraz uglavnom začaranog akcijskog eksperimentnog oblikovanja, zapravo njezini likovni izvidi razotkrivaju zagonetne mogućosti transformacija na grafičkoj matrici, a pritom nisu ovisni ni o osjetilnim mijenama matrica kao ni o raspoloženju u društvu.

Marija Lopac grafike 5

Grafike raspršene po zidovima objedinjene na samostalnoj grafičkoj izložbi

Ova izložba grafičkih linoreza dočarava moćan akcijsko ekspresivan izričaj umjetničiniog stvaralaštva koji ova vrsna hrvatska autorica uz svu ovodobnu moguću i nemoguću verbalizaciju zanimljivo doživljava i oslikava. Iako su grafički listovi raspršeni (zapravo su) objedinjeni na zapaženoj samostalnoj grafičkoj izložbi pa ovako postavljeni po zidovima knjižničinih prostorija dočaravaju vješto umjetničin poriv slutnje kojeg svemoćno u grafičkoj umjetnosti znalački izražava.

Marija Lopac grafike 1

Ujedno izložba pokazuje nastavak umjetničinog zanimljivog propitivanja i traganja pri shvaćanju suodnosa prema tkivu matrice kako bi u njemu svojim umjećem i alatom izrazila očekivanu promjenu koja bi trebala biti prihvatljva publici u ovodobnom prostoru, a u čemu se slikovito zapaženo njezina namjera ostvaruje.

Sveprimjetna je njezina beskrajna hrabrost raznobojnog oblikovanja na tiskovnoj površini listina, naročito kad je likovni trag već u jednoj fazi zadobio zadovoljavajući oblik zamišljenog i otisnutog određenog izričajnog izraza kojeg stvara i dočarava, a koji je na drugoj drugačiji… Očito se umjetnica u zbilji odriče trajnog stanja matrice odbacujući linoreznu podlogu na kojoj je svoje slutnje i osjećaje akcijski uvelike vješto izrazila.

Marija Lopac, mlada je hrvatska umjetnica rođena 29. prosinca 1983. u Zagrebu. Na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 2009. godine (nastavnički smjer, MA), od tad se dinamično pojavljuje na mnogim izložbama.

Marija Lopac grafike 7

Izložbe –samostalne

· 2009. Nightmare-Prostor. Zagreb
· 2009. Frizzzing galerija Oblok, Sesvete
· 2010. galerija Citroen, Zagreb
· 2010. Anatomija zurbe -galerija Kruzna-Arterija. Rijeka
2011. Please dont touch – La Tabacalera, Madrid
· 2012. Kada odes – Gradski muzej Varazdin
· 2012. U potrazi za izgubljenim vremenom –galerija Oblok, Sesvete
· 2012. Insomnia – Volksroom, Bruxelles
2013. Line up i artist talk – Makok art space Chaing Mai, Thailand
· 2014. Insomnia 2 – galerija Vladimir Filakovac
· 2014. Imagination of disappearing, New space arts gallery, Hue, Vietnam
· 2016. Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu Grafike ( linorez 1/1, 2014.) s prijašnjih izložbi Insomnia (Bruxelles 2012. galerija Volksroom) i Insomnia 2 ( galerija Filakovac 2014.)

Skupne

· 2013. GraficaRi , Mali Salon, Rijeka
· 2012. Sketchbook – galerija Likovne akademije u Zagrebu i Zlatni Ajngel – Varaždin
· 2012. godišnja izložba članova HDLU-a. Zagreb
· 2010. 11 visions – Prima centar Berlin
· 2010., 2011. Skver – Mali Losinj
· 2006. Interactiv Sc galerija, Zagreb
Other side projekt – Red project ( Le Brothers, Vietnam) – galerija Prsten 2015.
Autor i voditelj projekta Open space – art eco residency

Marija Lopac grafike 6