Započinje dvanaesta manifestacija “Dani kršćanske kulture” u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

Dani kršćanske kulture  naziv je međunarodne tradicijske manifestacije koja se od 12. do 22. ožujka 2016. dvanaesti put zaredom održava u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

DKK Naslovnica 768Ovogodišnji program manifestacije “Dani kršćanske kulture” vrlo je dinamičan a obilježit će ga obilje zanimljivih kulturskih i javnih zbivanja s čak 60 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka uz više stotina sudionika programa. 

Manifestacija je osnovana 2005. godine u Splitu, a ovogodišnja se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i pojedinih županija i gradova u kojima se održava. Zajednički je suorganizirana sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom.

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 12. “Dana kršćanske kulture” svečano će biti otvoren 12. ožujka u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. 

Nakon svečanog otvorenja manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvaranje izložbe o utjecaju komunističke promidžbe na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu Stepincu, pritom će izložbu pod nazivom “Alojzije Stepinac u slici i riječi” otvorit rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

U Dubrovniku će 12. ožujka u crkvi sv. Dominika u 20 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Nakon čina otvaranja uslijedit će koncertna praizvedba opere “Diva Grabovčeva” koju će pod ravnanjem mo. Domenika Briškija izvesti Akademski zbor Pro Musica, Zbor glazbene umjetnosti, solisti i Dubrovački simfonijski orkestar.

U Šibeniku svečani program manifestacije započet će u katedrali sv. Jakova 12. ožujka u 19 sati korizmenim koncertom sakralne glazbe u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora IV. gimnazije “Marko Marulić” iz Splita pod vodstvom prof. Tomislava Veršića, zborova osnovne i srednje glazbene škole “Ivana Lukačića” iz Šibenika pod vodstvom profesorica Ane Gović Blaće i Marica Berić i Gradskog komornoga orkestra Šibenik pod vodstvom prof. Ive Lise.

DKK 980x150

U mozaičnom programu ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” filmom “Dominikanci u Hrvatskoj” Krešimira Čokolića zapravo bit će obilježena 800. obljetnica Dominikanskoga reda, ujedno s tom projekcijom 12. ožujka započinje prikazivanje raznovrsnog filmskog programa kojeg će ove godine obilježiti 15 filmova, od čega će čak njih 11 biti prikazano u Splitu u sklopu filmskog programa koji će se odvijati u Kinoteci Zlatna vrata. U sklopu manifestacije bit će obilježena i Godina milosrđa programom “Sveta vrata – vrata milosrđa” u kojoj će u prvom planu biti znamenita vrata splitske prvostolnice autora Andrije Buvine, bilo u simboličnom ili u umjetničkom smislu. Stoga jer baš po ovom znamenitom autoru nosi naziv i tradicijska nagrada za izniman doprinos kršćanskoj kulturi koja se dodjeljuje u sklopu manifestacije, a ovogodišnji laureat je akademski slikar Josip Botteri Dini koji je iza sebe ima više od 40 plodnih godina dojmljivo izraženog i međunarodno zapaženog umjetničkog stvaralaštva.    

Glazbeni program obilježit će niz zanimljivih glazbenih zbivanja s više stotina sudionika iz čitave Hrvatske i iz inozemstva, kao što su koncertne praizvedbe opere “Diva Grabovčeva” u Dubrovniku, pasionskog oratorija “Zadnja postaja” mo. Ive Nižića u Splitu, oratorija na osnovu hvarskog pučkog pjevanja “Kalvarija” u izvedbi Lada u Šibeniku i Dubrovniku itd.

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, na jedan dan splitski će se program preseliti “U središte Hrvatske kneževine”, obilaskom arheoloških lokaliteta i zbirki Gornjeg Muća, Biskupije, Knina i Drniša. Muzeji Ivana Meštrovića svoj obol programu dat će kroz više zanimljivih programa – od izložbe “Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu” u Galeriji Meštrović u Splitu, do bogatog programa koji uključuje put križa s pučkim pjevanjem i sv. misu, predavanjem o tajni nedovršene kupole u crkvi Presvetog Otkupitelja, grobnici obitelji Meštrović u Ružiću – Otavicama, pa i koncerta duhovne glazbe Gradskog pjevačkog zbora “Neuma” iz Drniša. Dubrovački program bit će bogatiji za “Noć crkvenih muzeja”.

Publici osobito mogli bi zanimljivi interaktivni programi koji su u biti javne tribine (u kojima će moći sudjelovati), a koji će omogućiti susrete s međunarodnim gostima, pritom u Splitu tim će povodom gostovati Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač Marijinih obroka, globalne udruge koja hrani 1.100.000 djece diljem svijeta, i Francesco Vaiasuso autor knjige “Moje opsjednuće” koji će progovoriti o iskustvu opsjednuća  i potpunom oslobađanju od zloga.

Cjelovit program ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” dostupan je na www.danikrscanskekulture.info