Skip to content

EK novosti 8.ožujka 2016.

Kolegij povjerenika raspravlja o Komisijinu socijalnom i zimskom paketu europskog semestra za 2016.

European Commission 1

Nakon obećanja koja je predsjednik Juncker iznio u svom govoru o stanju u Uniji 9. rujna 2015. i nakon prve orijentacijske rasprave Kolegija povjerenika 27. siječnja 2016. danas 8. ožujka povjerenica ThyssenKolegiju ću predstaviti preliminarni nacrt europskog stupa socijalnih prava i pojedinosti o danas započetom javnom savjetovanju o toj temi. Kolegij povjerenika raspravljat će i o prijedlogu svrhovite revizije Direktive o upućivanju radnika iz 1996. Kolegij danas će poduzeti i sljedeći korak u ciklusu europskog semestra. Nakon oznanidbi izvješća po pojedinim zemljama krajem veljače povjerenici će raspravljati o gospodarskoj i fiskalnoj situaciji u državama članicama i pritom donijeti odluke u kontekstu postupka makroekonomskih neravnoteža. Kolegij će konkretno baš za svaku državu članicu odlučiti o kategoriji koja će biti obuhvaćena detaljnim preispitivanjem. Komisija od ove je godine izrazito pojednostavnila postupak makroekonomskih neravnoteža smanjenjem broja kategorija makroekonomskih neravnoteža sa šest na četiri: bez neravnoteža, neravnoteže, prekomjerne neravnoteže i prekomjerne neravnoteže s korektivnim djelovanjem. U Strasbourgu će se danas poslijepodne održati dvije konferencije za medije: u 16.30 s povjerenicom Thyssen, a u 17.00 s potpredsjednikom Dombrovskisom. Obje će se prenositi uživo putem servisa EbS.

Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana žena

Povodom Međunarodnog dana žena nekoliko se povjerenika zajednički oglasilo kako bi ukazali na potrebu veće ravnopravnosti spolova u Europskoj uniji. Izjavili su: „(…) Europska unija neumorno se bori protiv seksizma, diskriminacije, rodno uvjetovanog nasilja i neravnopravnosti. Nedavno donesenim zakonodavstvom EU-a jamče se prava žrtava, pristupa rješavanju problema trgovine ljudima i promiče jednako postupanje. Komisija je upravo iznijela prijedlog o ratifikaciji Istanbulske konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama, što je jasna poruka da je pravo vrijeme da pojačamo svoja zajednička djelovanja.“ Pozvali su i na jačanje ravnopravnosti spolova širom svijeta: „Europska unija odlučna je i raditi na ostvarenju novog Programa Ujedinjenih naroda do 2030. i njegovih ciljeva održivog razvoja, koji obuhvaćaju snažno djelovanje na promicanju ravnopravnosti spolova te osnaživanja žena i djevojčica diljem svijeta. U humanitarnim krizama, uključujući aktualnu izbjegličku krizu, Europska unija želi zajamčiti usklađenost svoje humanitarne pomoći s konkretnim potrebama svakog spola, a osobito s osjetljivim potrebama žena u migraciji.“ Cjelovita izjava i dokument s najčešćim pitanjima dostupni su na internetu. Pregled aktivnosti Komisije povodom Međunarodnog dana žena dostupan je ovdje.

Zrakoplovstvo: EU započinje pregovore o novim sporazumima o sigurnosti s Kinom i Japanom

Tri mjeseca nakon što je Europska komisija donijela Zrakoplovnu strategiju za Europu, počinju se pokazivati njezini prvi rezultati. Države članice EU-a jučer 7. ožujka ovlastile su Europsku komisiju za otvaranje pregovora s Kinom i Japanom u svrhu sklapanjadvostranih sporazuma o sigurnosti zračnog prometa. Takvim se sporazumima poboljšava sigurnost zračnog prometa na svjetskoj razini a ujedno se pridonosi globalnoj konkurentnosti europske zrakoplovne industrije smanjenjem birokracije i olakšavanjem izvoza. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Eurostat: BDP u europodručju veći za 0,3 posto, a u području EU28 za 0,4 posto

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem u četvrtom tromjesečju 2015. godine desezonirani BDP u europodručju (EA19) povećao se za 0,3 posto, a u području EU28 za 0,4 posto, pokazuje procjena koju je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. U trećem tromjesečju 2015. BDP se također povećao za 0,3 posto odnosno 0,4 posto. U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine u četvrtom tromjesečju 2015. desezonirani BDP povećao se za 1,6 posto u europodručju i za 1,8 posto u području EU28, dok je promjena u prethodnom tromjesečju iznosila +1,6 posto odnosno +1,9 posto. Tijekom četvrtog tromjesečja 2015. BDP u SAD-u povećao se za 0,3 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem (u trećem tromjesečju 2015. povećanje je iznosilo 0,5 posto). U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine BDP se povećao za 1,9 posto (u prethodnom tromjesečju povećanje je iznosilo 2,1 posto). Tijekom čitave 2015. godine BDP u europodručju povećao se za 1,6 posto, a u području EU28 za 0,9 posto, dok je povećanje 2014. godine iznosilo 0,9 posto odnosno 1,4 posto. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.