Skip to content

EK novosti 7. ožujka 2016.

Uoči današnjeg sastanka predsjednika država i vlada s Turskom

European Commission 1

Predsjednici država i vlada EU-a održat će 7. ožujka sastanak s turskim premijerom Davutoğluom u okviru jačanja dijaloga na visokoj razini dogovorenog u izjavi nakon sastanka EU-a i Turske 29. studenoga. Očekuje se da će EU i Turska iskazati potrebu potpune provedbe Zajedničkog akcijskog plana EU-a i Turske kako bi se postiglo održivo i primjetno smanjenje nezakonite migracije. Nakon sastanka uslijedit će neslužbeno zasjedanje Europskog vijeća. Očekuje se da će čelnici podržati prošlotjedne prijedloge Komisije za brži i djelotvorniji odgovor na velike krize, što uključuje pružanje pomoći državama članicama, npr. Grčkoj, zbog sve većeg mnoštva nadolazećih izbjeglica, ali i plan Komisije za povratak na normalno funkcioniranje schengenskog prostora najkasnije do kraja 2016. godine. Očekuje se da će i čelnici odlučno podržati provedbu programa preseljenja i žurnog premještanja dogovorenih kvota 2015. u skladu s prijedlozima iznesenima u okviru Komisijina Europskog migracijskog programa. Komisija je u tom kontekstu pozdravila vijest da je tijekom vikenda obavljeno 214 uspješnih premještanja iz Grčke u Francusku, Portugal i Litvu, čime je ukupan broj dosadašnjih premještanja dosegnuo 874. Predsjednik Juncker istaknut će bitište brzog djelovanja na ostvarenju Europske granične i obalne straže kako bi ona postala operativna do ljeta. Konferencije za medije održat će se nakon radnog ručka s Turskom i nakon neslužbenog zasjedanja Europskog vijeća, kojeg se može uživo pratiti putem servisa EbS

Pripreme za sastanak euroskupine i zasjedanje Vijeća ECOFIN-a

Potpredsjednik Dombrovskis i povjerenik Moscovici sudjelovat će 7. ožujka na sastanku euroskupine. Ministri će održati i nastavak rasprave o provedbi nacrta proračunskih planova za 2016. Komisija će sudjelovati i u raspravi o upotrebi mjerila u strukturskim politikama zbog izrade najboljih praksi. U utorak, 8. ožujka potpredsjednik Katainen, povjerenik Moscovici i povjerenikHill predstavljat će Komisiju na zasjedanju Vijeća ECOFIN-a. Razmotrit će napredak u radu na dokumentima vezanima uz bankovnu uniju. U okviru rasprava o europskom semestru Komisija će državama članicama predstaviti zaključke o provedbi strukturskih reformi na nacijinoj razini usmjerenih na uklanjanje prepreka ulaganjima, u skladu s trećim stupom Plana ulaganja za Europu. Ministri će razmijeniti stajališta o izvješćima po pojedinim zemljama objavljenima 26. veljače, u kojima se analizira napredak ostvaren u provedbi preporuka za pojedine države za 2015. godinu. Povjerenik Moscovici zastupat će Komisiju na obje konferencije za medije (prijenos uživo putem servisa EbS), koje će se održati nakon sastanka euroskupine odnosno ECOFIN-a.

Program PRIME otvara vrata obećavajućim lijekovima

Europska agencija za lijekove 7.ožujkapredstavila je program PRIME (PRIority MEdicines), kojim se na osnovu postojećih regulatornih mehanizama EU-a daje jača podrška bržem razvoju lijekova usmjerenih na neispunjene medicinske potrebe. Programom se stručnjacima koji rade na novim lijekovima pruža proaktivna, poboljšana podrška u ranoj fazi razvoja kako bi se optimiziralo prikupljanje dobro potkrijepljenih podataka o koristima i rizicima novog lijeka te omogućila njegova ubrzana procjena. Kako bi bolesnici što prije dobili pristup lijekovima, Komisija je skratila rokove za donošenje odluka kojima se odobravaju lijekovi za neispunjene medicinske potrebe evaluirani u okviru postupka ubrzane procjene. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Državne potpore: Komisija pozvala na dostavu komentara na nacrt odredbi o jednostavnijoj provedbi neproblematičnih državnih potpora za luke i zračne luke

Do 30. svibnja 2016. otvoreno je prvo javno savjetovanje o nacrtu odredbi o proširenju Uredbe o općem skupnom izuzeću (GBER) iz 2014. godine. Komisija će uzeti u obzir stajališta i komentare dionika ali i pripremiti ažurirani nacrt o kojem će se provesti drugo javno savjetovanje, planirano za jesen ove godine, nakon čega će se donijeti konačna odluka o Uredbi. Cijelo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: Međunarodni dan žena 2016. – žene u EU-u u prosjeku zarađuju 16 posto manje od muškaraca

Razlika u plaćama među spolovima u Europskoj uniji (EU) iznosila je 2014. godine 16,1 posto. Drugim riječima, žene su po satu u prosjeku zarađivale 84 centa za svaki euro koji su zaradili muškarci. Razlika u plaćama među spolovima 2014. bila je najmanja u Sloveniji i Malti (manje od 5 posto), a najveća u Estoniji, Austriji, Češkoj, Njemačkoj i Slovačkoj (više od 20 posto). U Hrvatskoj je razlika u plaćama među spolovima 2014. iznosila 10,4 posto. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.