Pozivnica Suvremena češka umjetnost prednjaGradska galerija Striegl u suradnji s Češkom besedom Sisak i Savezom Čeha u Republici Hrvatskoj predstavlja izložbu Suvremena češka umjetnost iz fundusa muzeja i galerije Magdalene Dobromile Rettigove

Otvorenje izložbe: je 3. 3. 2016., četvrtak, u 19,00 sati u prostoru Gradske galerije Striegl, Rimska 11, Sisak

” Galerija i muzej Magdalene Dobromile Rettigove svečano je otvorena u lipnju 2010. godine. Nalazi se u rekonstruiranoj zgradi stare žitnice iz 17. stoljeća, a sastavni je dio areala Zámecký dvůr (tj. dvorca) u mjestu Všeradice jugozapadno od Praga u Češkoj Republici. Radi se o impozantnoj četverokatnici. U prizemlju se nalazi stalni izložbeni postav posvećen ovdašnjoj mještanki i slavnoj autorici mnogih čeških kuharica iz 19. stoljeća M. D. Rettigovoj. Na prvom katu smješten je stalni postav eksponata iz povijesti češkog sela, a drugi kat služi kao galerijski prostor, gdje se organiziraju izložbe slikara, kipara i fotografa. Godišnje se u galeriji održava šest do osam izložbi. Na trećem katu muzeja i galerije nalazi se višenamjenski prostor, u kojem se održavaju izložbe, kazališne predstave, susreti s poznatim ličnostima, svatovi i druga događanja. Vlasnik cijelog kompleksa je dioničko društvo SOME CZ, s.r.o. (d.o.o.)
Izložba, koju je Galerija M. D. Rettigove posudila Savezu Čeha u Hrvatskoj, nastala je kao rezultat prijateljskih odnosa s kulturnim društvima češke manjine. Radi se o dijelu kolekcije koja se nalazi u depou galerije, a koju sačinjava oko 150 slika. Izabrali smo djela čeških slikara, nastala na Međunarodnim slikarskim kolonijama u Všeradicama. Do sada je održano deset umjetničkih kolonija, na kojima su sudjelovali likovnjaci iz raznih zemalja Europe, Azije i Amerike. Posuđene slike uvelike predočuju krajolik oko našeg mjesta. Radi se o različitim slikarskim tehnikama. Kolekcija slika odabrana je tako, da prikaže razne smjerove i tehnike rada umjetnika.
Od srca želim da izložbu prati zanimanje posjetitelja i mnogo pozitivnih ocjena. Vrlo sam sretan što izložena djela donose radost i ugodan doživljaj što većem broju posjetitelja. Uvjeren sam, da će svaki od njih naći neku „svoju“ sliku i blisko umjetničko poimanje.”

Bohumil Stibal, osnivač i vlasnik galerije Magdalene Dobromile Rettigove

Leave a Reply