OSCAR 2016: “Spotlight” neočekovano osvojio nagradu za najbolji film. Leonardo DiCaprio najbolji glumac

leoglobes

Na 88. dodjeli nagrada Oscar, glavnu nagradu, Oscara za najbolji film ove je godine sasvim neočekivano, političkom odlukom, osvojio je film Spotlight, koji je ujedno osvojio i nagradu za najbolji originalni scenarij

leoglobes

Leonardo DiCaprio je najbolji glavni glumac u filmu Povratnik. Nakon četiri nominacije DiCaprio je ove godine konačno dobio kipić, a uz zahvale svim članovima ekipe filma iskoristio je govor kako bi upozorio na ekološka pitanja. Za najbolju žensku glavnu ulogu priznanje je odnijela glumica Brie Larson za film Soba

Nagradu za najboljeg redatelja na ovogodišnjim Oscarima osvojio je Alejandro Gonzalez Iñárritu za film Povratnik koji je tako osvojio ovu prestižnu nagradu drugu godinu zaredom.Velika mi je čast podijeliti ovu nagradu s cijelom ekipom filma. Hvala vam na vjeri i na predanosti, rekao je Iñárritu.

Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mark Rylance za film Most špijuna, dok je ista nagrada u ženskoj kategoriji pripala Aliciji Vikander za ulogu u filmu Dankinja.

Pobješnjeli Max: Divlja cesta pobjednik je večeri po broju osvojenih nagrada, dobivši ukupno šest kipića i to za najbolju kostimografiju, produkcijski dizajn, montažu, šminku i frizuru, montažu zvuka i miks zvuka.

Kate Winslet i Leonardo DiCaprio

Oscar za najbolje vizualne efekte dodijeljen je  filmu Ex Machina, dok je Oscara za najboljiadaptirani scenarij dobio film Oklada stoljeća.

Oscara za najbolju glazbu u filmu dobio je Ennio Morricone za film Mrska Osmorka, a kipić za najbolju pjesmu iz filma pripao je pjesmi Writing’s on the Wall iz filma Spectre

Najbolji kratkometražni igrani film je Stutterer redatelja Benjamina Clearyja i Serene Armitage, a u kategoriji najboljeg stranog filma Oscara je dobio Son of Saul redatelja Laszla Nemesa iz Mađarske.

Rachel McAdams

Najbolji kratkometražni dokumentarni film je A Girl in the River: The Price of Forgiveness, a najbolji dugometražni dokumentarni film je Amy.

Oscar za najbolji dugometražni animirani film očekivano je osvojio crtić Izvrnuto obrnuto.

Potpunu listu dobitnika pogledajte na službenim stranicama

Jennifer Lawrence

mojtv.hr