ETER IZNAD BERLINA – berlinska premijera novog kazališno-radijskog projekta Pavlice Bajsić Brazzoduro

cover

ETER IZNAD BERLINA naziv je novog kazališnog projekta o radiju Pavlice Bajsić Brazzoduro ovoga puta u berlinskom kazalištu Ballhaus Ost u koprodukciji s Multimedijalnom kolibom

cover

Četiri nedavno održane premijerne izvedbe ETERA IZNAD BERLINA (18. do 21.2.) bile su u potpunosti rasprodane, a u njima su, uz berlinske glumce Andreasa Nickla i Artemis Chalkidou, zaigrali i zagrebački glazbenici i glumci Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro i Matija Antolić. Radi se naime o novoj, berlinskoj verziji popularne zagrebačke predstave „HOERSPIEL”- mala igra za slušanje (i gledanje) koja s prekidima igra već 3 godine u Kuli Lotrščak

foto galerija     Pogledajte fotografije u 4 albuma!

Projektima HOERSPIEL i ETER IZNAD BERLINA se „mali ljudi iz radio-kutije” izvode pred svjetla reflektora i publici otkrivaju skrivene radijske mehanizme, kao i autentičnu, zaboravljenu, umjetničku snagu ovog medija.

Kako je „HOERSPIEL” lani prezentiran na Sveučilištu Bauhaus u Weimaru, berlinski Senat za kulturu dao je ideju za realizaciju novog projekta, koji u fokusu ima bogatu radijsku povijest Berlina. Za ETER IZNAD BERLINA, autorica je inspiraciju tražila u djelima Heinricha Bölla, Bertolda Brechta, Alfreda Brauna i Zvonimira Bajsića, te u berlinskom Rundfunk Arhivu. Tamo je pronašla radijske snimke stare preko 90 godina a posebno ju je dojmila radijska reportaža iz logora Oranienburg iz 1933. koja je u predstavi scenski rekonstruirana i govori o svevremenom odnosu medija i politike, te širenju diskursa straha i nužnosti obrane odnosno napada. Originalna reportaža završava potresnim riječima nazi reportera: “Dragi radijski slušatelji i slušateljice, javite na radio-stanicu ako netko pokuša vama manipulirati, pomognite tako i vi u izgradnji nove nacionalsocijalističke zemlje Europe.”

U predstavi njemački glumci izvode i djela Zvonimira Bajsića, autoričinog pokojnog oca koji je i u njemačkom radijskom eteru bio cijenjeni i nagrađivani autor 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Radi se o “Slikama iz života jednog radio-dramaturga”, njegovoj posljednjoj radio-drami te o ulomku iz “Praškog proljeća 84.”, njegovom posljednjem “fičeru”, odnosno dokumentarnoj radio-drami koja je izvorno nastala u produkciji Sender Freies Berlina (Radio Slobodni Berlin). Oba naslova slove kao svojevrsni autorski i ljudski testamenti u kojima Zvonimir Bajsić izlaže svoju preokupaciju tišinom, te hrabrost pojedinca kao temelj svake kulture.

Zagrebački glazbenici zasjali su u punom sjaju u ETERU IZNAD BERLINA, Ivana Rushaidat kao Marlene Dietrich u “Das ist Berlin”, Matija Antolić kao Ivo Robić, starijoj generaciji njemačke publike poznatiji kao Mr. Morgen u izvedbi “Fremde in der Nacht”, te Dino Brazzoduro u odi “Malom radiju”, to je intimna Brechtova pjesma izbjeglice koji sa sobom vuče tranzistor i moli ga da nikada ne zanijemi i nastavi mu prenositi glasove njegovih neprijatelja.

Berlinska kazališna kritičarka Gesche Mirjam Beyer o ETERU IZNAD BERLINA zapisala je slijedeće:

“U projektu Bajsić Brazzoduro ostaje lebdjeti neizgovoreno ali sveprisutno pitanje, što se to skriva iza današnje medijske buke, nešto protiv čega smo svi ostali nijemi. Možda je to ta šutnja, koja nam u predstavi cijelo vrijeme treperi pred očima i zavjerenički šapuće u uho, čak i nakon što se svjetla pozornice ugase.”

Za dizajn plakata i svih popratnih materijala ETERA IZNAD BERLINA zaslužna je studentica dizajna Klasja Habjan, dizajn svjetla Marino Frankola, ilustracije Dalibor Barić, nagrađivani autor eksperimentalnih filmova, ton je vodio Mario Fišter iz Berlina.

Gostovanje hrvatskih umjetnika u Berlinu omogućeno je dijelom kroz Fond Zaklade Hrvatska kuća.

{youtube}VJh3WDemyt8|500|400|0{/youtube}

https://vimeo.com/156953150

https://vimeo.com/156952003

Radijski spot:
https://soundcloud.com/hana-kolman/aether-ueber-berlin_februar-2016_radio-spot

Song „Schöne Adrienne hat eine hoch Antenne“ iz 1925. (Rundfunk Schlager) u izvedbi Andreasa Nickla, Dina Brazzodura i Matije Antolića:
https://soundcloud.com/hana-kolman/adrienne-hat-eine-hoch-antenne-andreas-nickl-dino-brazzoduro-matija-antolic

U Zagrebu se predstava HOERSPIEL slijedeći put može vidjeti 24.4. u sklopu Showcasea hrvatskog teatra u organizaciji Hrvatskog centra ITI (International Theatre Institut).
Lokacija nažalost još nije poznata.