O mogućim uzorcima, sudionicima i tijeku

world war 3

Treći svjetski rat je tema koja privlači pažnju javnosti diljem svijeta odmah nakon što je 1945. završio Drugi svjetski rat koji je bio najkrvaviji sukob u povijesti čovječanstva. Bojišta u Europi, Aziji i Africi se još nisu pošteno ohladila a već je počeo Hladni rat između dvije tadašnje supersile: Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Za Hladni rat stručnjaci su smatrali da će prije ili kasnije prerasti u aktivni rat odnosno Treći svjetski rat što se na kraju nije dogodilo

Bilo je puno izazova, kriza i gorljivih napetosti u geopolitičkim odnosima od 1945. do 1991. ali ipak svjetski mir je očuvan. 1991. u trenucima kada se raspadao Sovjetski Savez mnogi su mislili kako su svi ratovi gotovi za sva vremena jer eto nestao je totalitarni faktor koji je težio svjetskoj dominaciji. Sudbina je ispala drukčija.

Danas se najčešće novi svjetski rat spominje u kontekstu proročanstava Babe Vange, Nostradamusa i sličnih proroka. Na taj se način relativizira i ismijava mogućnost novog globalnog sukoba koji uopće nije isključen. Dapače, Treći svjetski rat je jedna od opcija aktualnih međunarodnih političkih odnosa, tj. realpolitike.

U ovom tekstu analiziramo kakve su mogućnosti izbijanja Trećeg svjetskog rata. Hoće li se dogoditi? Ako se dogodi kako će se odvijati, tj. bit će prikazani neki mogući scenariji. Tko će ratovati s kime protiv koga? Koja krizna žarišta će biti najužarenija itd.? Krenimo redom pošto nam možda nije puno preostalo do globalnog konflikta jer iz sata u sat geopolitički odnosi se dramatično mijenjaju.

Temeljni uzroci mogućeg rata
Devedesete godine 20. stoljeća su u mnogim dijelovima svijeta, prvenstveno Europskoj uniji, Americi i Azijskim tigrovima, bile godine naglog prosperiteta, napretka, blagostanja. Međutim, kod nas na području bivše Jugoslavije, u Ruandi, na Bliskom istoku i u drugim kriznim područjima Azije i Afrike, izbijali su ratovi sa strašnim posljedicama. Izgledalo je kako napredni žive i živjet će u miru i blagostanju, a nerazvijeni ratuju i oni će ratovati u budućnosti… advance.hr