Predsjednik Vlade Tihomir Orešković sudjelovao je u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma na svečanom obilježavanju Dana hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenju najuspješnijih hrvatskih sportaša s invaliditetom u 2015. godini

H20160

U svom govoru predsjednik Vlade Orešković istaknuo je kako je iznimno ponosan na to što je hrvatski sport osoba s invaliditetom u samom vrhu svjetskog sporta o čemu svjedoče mnoga odličja

“Vi ste dokazali da se uz trud, upornost i vjeru u sebe i svoje sposobnosti mogu pomicati granice. Ovaj uspjeh na prvom mjestu vaša je zasluga, rezultat iznimnog truda, odricanja i onoga što je najvažnije: za vas ne postoji riječ – ne mogu”, izjavio je predsjednik Vlade Orešković.

Predsjednik Vlade čestitao je i obiteljima, trenerima, klubovima, nacionalnim savezima i Hrvatskom paraolimpijskom koji su podrškom i uloženim trudom pridonijeli sportskim uspjesima, te je nadodao:

“Uvijek sam bio otvoren za ljude od kojih mogu nešto novo naučiti. Od vas sam naučio ovo: – nikakvi izazovi i prepreke ne mogu nas spriječiti da dođemo do cilja ako to zaista želimo. Drage sportašice i sportaši, dragi prijatelji, još jednom od srca čestitam svima. I želim vam puno osobnog i sportskog uspjeha.”

Osvajačica zlatne medalje u troskoku i srebrne u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu u Dohi Mikela Ristoski, te osvajač zlatne medalje u bacanju koplja na istom natjecanju Branimir Budetić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2015. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).

Za najbolju ekipu izabrane su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su na Europskom prvenstvu u danskom Vejleu osvojile zlato. Najuspješniji stručni djelatnik u 2015. je Ante Pavković, trener Branimira Budetića. Priznanje za mlade i nadarene sportaše dobili su plivači Mihovil Ninčević i Antonija Radoš, stolnotenisač Nino Baša, atletičar Matija Sloup, te judašica Lucija Brešković.

Za najboljeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima proglašen je Stjepan Đunđek, novi svjetski rekorder i osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne sportaše u slovačkoj Rakovici. Najbolja sportašica u neparaolimpijskim sportovima je kuglačica Petra Deša koja je na SP-u za slijepe i slabovidne osvojila zlato uz svjetski rekord. Tekst i foto: Hina/Vlada RH